Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví (KUF / FUCD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / FUCD - Finanční účetnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Finanční účetnictví by měl vycházet ze znalostí získávaných studiem předmětu na vysoké škole s tím, že bude rozšířena zejména stránka porozumění souvislostem a návaznost na problematiku řízení podniku.Metoda a vazby finančního účetnictví, vazby na vnitropodnikové, manažerské účetnictví, finanční controlling, daňové souvislosti. Výkazy, vč. výkazů EU, IFRS, GAAP, CR a filosofie jednotlivých pojetí, porovnatelnost. Interpretace a využití dat dané struktury aktiv, pasiv, nákladů pro finanční analýzu, časové a účelové hledisko, rizika, inflace. Problematika oceňování v účetnictví, možné a zvláštní způsoby, úloha ceny v tržním procesu. Vliv časového faktoru, inflace, přepočet na kupní cenu, uchování majetkové podstaty podniku. Strategické řízení nákladů, propojení finančního a nákladového účetnictví a možnosti využití ve finančním controllingu. Zvláštní postavení nákladů a výnosů, položek časově rozlišovaných, význam oprávek, tvorby opravných položek. Zpracování dat z výkazů pro účely finanční analýzy. Možnosti využívání analytických účtů. Účetní závěrka, problematika její přípravy, sestavování, požadavky na věrný a poctivý obraz účetnictví. Inventarizace, potencionální problémy a jejich řešení. Připravenost na požadavky auditu. Informační hodnota podrozvahy. Kreativní účetnictví, podvody v účetnictví. Využívání finančního účetnictví v různých oborech činnosti. Obchod, doprava, výroba, zemědělství, služby a další vybrané obory.

Literatura

Müllerová, L., Králíček, V. Auditing. Vzdělávání účetních v ČR, 1997. Wagenhofer, A. Bilanzierung, Bilanzanalyse. Linde, Wien, 2000. Bertl, R., Deutsch, E., Hirschler, K. Buchhaltungs und Bilanzierung. Verlag Orac, Wien, 2001. Porter, G. A., Bortin, C.L. Financial Accounting, the impact on decision makers. The dryden press, Orgando, USA 1997, 1997. Kovanicová, D. a kol. Finanční účetnictví - světový koncept. Polygon, Praha, 2003. Kovanicová, D. Jak porozumět účetním výkazům. Polygon , Praha 2004, 2004. Krupová, L. Kreativní účetnictví. Zneužívání účetnictví, možnosti a meze. Komora auditorů ČR, Praha, 2001. Fireš, B., Zelenka, V. Oceňování aktiv a dluhů v účetnictví. Management Press, 1997. Kovanicová, D., Kovanic, P. Poklady skryté v účetnictví -1. a 2. díl. Polygon, Praha, 1995. Müllerová, L. a kol. Účetnictví II. Edice vzdělávání účetních v ČR, Bilance, Praha, 2006. Freiberg F. Finanční controlling. Management Press, Praha, 1996. Mládek, R. Světové účetnictví, IFRS, US GAPP. Linde, Praha. 2005, 2005. ISBN 80-7201-519-2.

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.