Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (KUF / KMAU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / KMAU - Manažerské účetnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
METODY ŘÍZENÍ HOSPODÁRNOSTI NÁKLADŮ Neznámý 22.06.2019 11:35 1

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy, cíl, obsah, forma a kritéria manažerského účetnictví, vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví, soustavy účetních informací, vztah manažerského účetnictví a controllingu. Hodnotové řízení po linii výkonů, metody evidence a kalkulace nákladů. Základní souvislosti řízení nákladů, výnosů a zisku.2. Kalkulace plných a variabilních nákladů, vztah kalkulace variabilních nákladů k podnikovému zisku. Kalkulační systém a jeho využití při řízení, metody evidence a kalkulace nákladů.3. Systém rozpočtu nákladů v systému plánů a rozpočtů, funkce rozpočtů, rozpočty z časového hlediska. Metody sestavování rozpočtů, forma rozpočtů, řízení režijních nákladů. Odpovědnostní účetnictví jako součást odpovědnostního řízení, řízení odpovědnostních středisek, cenová rozhodování, tvorba cen, controlling.4. Metoda standardních nákladů a výnosů, rozdílové metody řízení hospodárnosti jednicových nákladů, analýza odchylek. Rozhodování na existující kapacitě, rozhodování o budoucí kapacitě.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům manažerského účetnictví. Jsou schopni analyzovat jednotlivé náklady, využívat kalkulačních systémů v konkrétních podmínkách výroby a sestavovat rozpočty.

Literatura

Král, B. a kol. Manažerské účetnictví. Praha: Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-217-8.FIBÍROVÁ, J., ŠOLJAKOVÁ, L., WAGNER, J. Nákladové a manažerské účetnictví. Praha, ASPI, a.s. , 2007. ISBN 978-80-7357-299-0.ŠOLJAKOVÁ, L. a kol. Nákladové účetnictví v příkladech a úlohách. VŠE v Praze ? Oeconomica, 2011. ISBN 978-80-245-1752-0.LAZAR, J. Manažerské účetnictví a controlling. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-4133-8.FIBÍROVÁ, J., L. ŠOLJAKOVÁ a J. WAGNER. Manažerské účetnictví: nástroje a metody. Praha, Wolters Kluwer, 2011. ISBN 978-80-7357-712-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- vypracování seminární práce- úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 70% úspěšnost, možnost jednoho opravného testu) Požadavky ke zkoušce:Prokázání teoretických i praktických znalostí.

Garant

Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.