Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví II (KUF / KMAU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / KMAU2 - Manažerské účetnictví II, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy, cíl, obsah, forma a kritéria manažerského účetnictví, vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví, soustavy účetních informací, vztah manažerského účetnictví a controllingu. Hodnotové řízení po linii výkonů, metody evidence a kalkulace nákladů. Základní souvislosti řízení nákladů, výnosů a zisku.2. Kalkulace plných a variabilních nákladů, vztah kalkulace variabilních nákladů k podnikovému zisku. Kalkulační systém a jeho využití při řízení, metody evidence a kalkulace nákladů.3. Systém rozpočtu nákladů v systému plánů a rozpočtů, funkce rozpočtů, rozpočty z časového hlediska. Metody sestavování rozpočtů, forma rozpočtů, řízení režijních nákladů. Odpovědnostní účetnictví jako součást odpovědnostního řízení, řízení odpovědnostních středisek, cenová rozhodování, tvorba cen, controlling.4. Metoda standardních nákladů a výnosů, rozdílové metody řízení hospodárnosti jednicových nákladů, analýza odchylek. Rozhodování na existující kapacitě, rozhodování o budoucí kapacitě.http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=100

Získané způsobilosti

Studenti rozumí principům manažerského účetnictví. Jsou schopni analyzovat jednotlivé náklady, využívat kalkulačních systémů v konkrétních podmínkách výroby a sestavovat rozpočty.

Literatura

Král, B. a kol. (2010). Manažerské účetnictví. Praha: Management Press. Fibírová, J., Šoljaková, L., Wagner, J., Petera, P. (2015). Manažerské účetnictví. Nástroje a metody. Wolters Kluwer. ŠOLJAKOVÁ, L. a kol. (2011). Nákladové účetnictví v příkladech a úlohách. VŠE v Praze ? Oeconomica. MCWATTERS, CH., ZIMMERMAN, J., MORSE, D. (2008). Management Accounting. Analysis and Interpretation. Pearson Education Limited, England. Drury, C. (2012). Management and Cost Accounting. LAZAR, J. (2012). Manažerské účetnictví a controlling. Praha: Grada Publishing. FIBÍROVÁ, J., L. ŠOLJAKOVÁ a J. WAGNER. (2011). Manažerské účetnictví: nástroje a metody. Praha, Wolters Kluwer.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- zapsání do MOODLU do kurzu KUF/MAU2/KMAU2-ZS2015 do 30. 11. 2015 (http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=100)- vypracování seminární práce na zadané téma- úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 70% úspěšnost, možnost opravného testu) Požadavky ke zkoušce:Prokázání teoretických i praktických znalostí.

Garant

Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.