Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetní auditing (KUF / KUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / KUA - Účetní auditing, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konzultace - tematické okruhy:1. Účetní závěrka v podmínkách ČÚP, IAS/IFRS: účetní výkazy, výroční zpráva, vypovídací schopnost účetních výkazů.Historie auditu, podstata a cíle auditu.Právní úprava účetního auditu v souvislostech:vybrané problémy právní úpravy auditu v ČR, vnitřní normy Komory auditorů.Mezinárodní rámec pro ověřovací zakázky. Cíle a principy auditu účetních závěrky. Specifika ověřovacích zakázek a auditu účetní závěrky.2. Etika auditora, jeho odpovědnost. Etický kodex auditora. Kvalita auditu a jeho zajištění.Podmínky auditních zakázek. Dokumentace auditu (spis auditora, forma, obsah).Plánování auditu účetní závěrky. Znalost účetní jednotky a jejího prostředí a vyhodnocení rizik významných nesprávností.Významnost z hlediska auditu. Stanovení hladiny významnosti. Auditorské riziko a významnost (materialita).3. Audit Rozvahy. Cíle, testy spolehlivosti, analytické testy věcné správnosti a detailní testy.Audit Výkazu zisků a ztrát. Cíle, testy spolehlivosti, analytické testy věcné správnosti a detailní testy.Audit Přílohy k účetní závěrce, audit Výroční zprávy.4. Důkazní informace a jejich vyhodnocení vzhledem k cíli auditu.Zpráva auditora o ověření účetní závěrky. Výroky auditora a modifikace zprávy auditora.Použití výpočetní techniky při auditu software a jeho využití při vyhodnocování údajů z účetnictví.Účetní podvody, kreativní účetnictví, praní špinavých peněz. Sankce a postihy dle zákona o účetnictví a trestního práva.Cvičení:Cvičení budou zaměřena na auditorské postupy při ověřování jednotlivých položek účetní závěrky.Studijní pomůcky pro kombinované studium:Další studijní pomůckou pro kombinované studium je e-learningový kurs v systému MOODLE dostupné na http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=52 .Kurz obsahuje podrobnější informace k tématům , text k rozdílům mezi ČÚP a IFRS zpracované společností Erst&Young, interaktivní test.Náplň konzultací dle Moodle: 1) tematický celek 1.-4., 2) tematický celek 5.-8., 3) tematický celek 9.-11., 4) tematický celek 12.-13.

Získané způsobilosti

Získat základy pro zjišťování a zajišťování věrohodnosti zveřejněných účetních informací, identifikaci chyb a omylů, porozumět souvislostem, přispět k výchovné funkci auditu.

Literatura

KAČR. Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700. MULLEROVÁ, L. Auditing pro manažery aneb proč a jak se ověřuje účetní závěrka. Praha, 2013. ISBN 978-80-7357-988-3.KAČR. Etický kodex Komory auditorů ČR. Praha, 2011. KA ČR. Mezinárodní auditorské standardy. Praha, 2014. KAČR. Přířůčka pro provádění auditu. 2012. ISBN 978-80-86679-18-1.Zákon o auditorech č. 93/2009 Sb., v aktuálním znění. KRÁLÍČEK, V. Zákon o auditorech Komentář. Praha, 2009. ISBN 978-80-7357-464-2.Ricchiute D. N. Audit. Nakladatelství Victoria Publishing. Praha, 1994. MURPHY, A. G. Foreign corrupt practices act. USA, 2011. ISBN 978-0-470-91800-5.DRÁBKOVÁ, Z., KOUŘILOVÁ, J. Kreativní účetnictví ve vazbě na účetní podvody. České Budějovice: JU 2009, 2009. IFAC. Mezinárodní předpisy v oblasti řízení kvality, auditu, prověrek, ostatních ověřovacích zakázek a souvisejících služeb I. část. 2012. IFAC. Mezinárodní předpisy v oblasti řízení kvality, auditu, prověrek, ostatních ověřovacích zakázek a souvisejících služeb II. část. 2012. MANTONE, S.P. Using Analytics to Detect Possible Fraud: Tools and Techniques. UK, 2013. SHIFFER, V. Vnitřní kontrolní systém. Praha, 2009. ISBN 978-80-7357-436-9.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Povinnost studenta zapsat se do kurzu předmětu ve studijním systému Moodle v době od od 29. 9. 2014 do 25. 10. 2014 na http://moodle.ef.jcu.cz/, název kurzu KUF/UA/KUA ZS2015 - Účetní auditing.Úspěšné složení 2 zápočtových testů, celkově v průměru mimimálně 60%. Aktivní účast na cvičeních - minimálně 80 %. Test číslo 1 je možné jej vykonat na 3. konzultaci a zahrnuje témata konzultací 1 a 2. Test číslo 2 obsahuje je možné vykonat na 4. konzultaci a zahrnuje témata konzultací 3 a 4. Opravný test obsahuje možné vykonat po dohodě s vyučujícím v týdnu od 4. 1. 2016, obsahuje všechna témata přednášek a cvičení resp. konzultací KS. Požadavky ke zkoušce:Úspěšné složení písemného testu - minimálně 60% a složení ústní části zkoušky a úspěšné složení ústní zkoušky.

Garant

Ing. Zita Drábková, Ph.D.doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.

Vyučující

Ing. Zita Drábková, Ph.D.doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.Ing. Zita Drábková, Ph.D.