Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví neziskových organizací (KUF / KUCNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / KUCNO - Účetnictví neziskových organizací, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy přednášek1. Neziskový sektor základní charakteristiky, členění neziskových organizací.2. Právní úprava neziskových organizací v ČR.3. Základní pojmy a principy účetnictví neziskových organizací, účetnictví vybraných účetních jednotek.4. Mezinárodní účetní standardy pro veřejný sektor.5. České účetní standardy pro některé vybrané účetní jednotky.6. Financování neziskových organizací.7. Fundraising.8. Fondy neziskových organizací. Jmění účetní jednotky.9. Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky.10. Příspěvkové organizace zřízené organizačními složkami státu.11. Územní samosprávný celek.12. Organizační složka státu.13. Transfery zachycení a průběh v neziskové organizaci.14. Účetní závěrka v neziskové organizaci.15. Základy zdanění neziskových organizací.Tematické okruhy cvičení1. Dlouhodobý majetek charakteristika, klasifikace, způsoby ocenění, pořízení, vyřazení, odpisování, příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků a organizačních složek státu.2. Peněžní prostředky zachycení v příspěvkových organizacích, územních samosprávných celcích a organizačních složkách státu.3. Zásoby charakteristika, klasifikace, evidence, způsoby účtování, oceňování, vyřazení, inventarizace, příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků a organizačních složek státu.4. Náklady a výnosy v hlavní činnosti, v jiné a doplňkové činnosti, hlavní zásady účtování, klíčování nákladů. Časové rozlišení, tvorba a použití opravných položek, tvorba rezerv. Příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků a organizačních složek státu.5. Fondy účetní jednotky způsoby tvorby a čerpání fondů, základní principy účtování o fondech. Jmění účetní jednotky. Příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků.6. Transfery. Příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků a organizačních složek státu.7. Pohledávky a závazky. Příklady v podmínkách příspěvkových organizací, územních samosprávných celků a organizačních složek státu.8. Účetní uzávěrka.

Získané způsobilosti

Studenti mají přehled o aktuálních formách neziskových organizací v ČR, dokáží účtovat základní účetní operace a rozumí základním způsobům financování a hospodaření neziskových organizací.

Literatura

České účetní standardy pro některé vybrané účetní jednotky. Dobrozemský, V., Stejskal, J. Nevýdělečné organizace v teorii - právo, daně, účetnictví. 2015. Merlíčková R, R.ůžičková. Neziskové organizace - vznik, účetnictví, daně. 2013. Morávek, Z., Prokůpková, D. Příspěvkové organizace. 2015. Nováková, Š. Účetnictví příspěvkových organizací od 1. 1. 2012. 2012. Vyhláška č. 410/2009 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. Maderová Voltnerová, K., Tégl, P. Vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovou organizací ÚSC. 2011. Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb., v platném znění. REKTOŘÍK, J. A KOL. Organizace neziskového sektoru; základy ekonomiky, teorie a řízení. 2007. Schneiderová, I., Nejezchleb,Z. Účetní reforma pro ÚSC a jimi zřizované PO. ACHA OBEC ÚČTUJE, 2012. Máče, M. Účetnictví pro územní samosprávné celky, příspěvkové organizace a organizační složky státu 2010. Grada, 2010. Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů. Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Zapsání na kurz Neziskové organizace do systému Moodle ve stanoveném termínu od 29. 9. 2015 do 23. 10. 2015 (https://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=859), aktivní účast na konzultacích a úspěšné složení dvou zápočtových testů. Minimální úspěšnost každého zápočtového testu je 80 %, možnost pouze jednoho opravného testu. Zápočtový test č. 1 se bude psát 3. konzultaci dne 27. 11. 2015. Test č. 1 bude zahrnovat problematiku účtování v příspěvkových organizacích. Test č. 2 se bude psát čtvrtou konzultaci dne 11. 12. 2015. Test č. 2 bude zahrnovat problematiku účtování v územních samosprávných celcích a organizačních složkách státu. Sylabus je dostupný na adrese https://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=859.Požadavky ke zkoušce: Úspěšné složení zápočtu a teoretické i praktické znalosti dané sylabem.

Garant

Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.