Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (KUF / MAUCD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / MAUCD - Manažerské účetnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, cíle, obsah a struktura MÚ předchází diskusi vztahu MÚ zejména k finančnímu účetnictví a controllingu. Vedle významu pro řízení podniku má MÚ návaznost na účetnictví jiných zemí, porovnání způsobů využívání. Užívané pojmy, členění nákladů dle potřeb. Nezastupitelné místo nákladové a cenové kalkulace v řízení podniku; druhy kalkulací, způsob, metody jejich využívání; specifika kalkulace s přiřazováním nákladů aktivitám, požadavky na uplatnění kalkulací, kalkulační systém.MÚ orientované výkonově, tzn. metody, evidence a kalkulace nákladů, alokace nákladů na činnosti. MÚ orientované na útvary; odpovědnostní účetnictví a střediska. Alokace nákladů a výnosů, analytická evidence finančního účetnictví, samostatný účetní okruh, členění středisek podle funkcí. MÚ orientované na činnosti, aktivity - provozní činnost, vztah zisku, nákladů, obratu; investiční činnost, faktor času.Systém plánů a rozpočtů, jejich tvorba, využití, cíle, časová dimenze, kontrola. Jako další metody a jejich využití lze prezentovat metody rozdílových nákladů řízení hospodárnosti, metodu standardních nákladů a výnosů. Rozhodování o kapacitě, cenová rozhodování. Strategicky orientované MÚ.

Literatura

Král, B. a kol.:. Manažerské účetnictví. Edice "Vzdělávání účetních v ČR". Praha, 2005. Kolektiv. Manažerské účetnictví, oficiální terminologie, výkladový slovník. ASPI, 2003. Seicht, G. Moderne Kosten und Leistungsrechnung. Linde, Wien, 1997. Doyle, D. P. Strategické řízení nákladů. ASPI, Elsevier Ltd. Kidlington OXS IGB, 2006. Vysušil, J., Kavan, M. Controllingové integrační metody. Montanex, 1999. FOTR, J. Strategické finanční plánování. Praha, 1999.

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.