Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (KUF / QZUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / QZUC - Základy účetnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Podstata, význam a funkce účetnictví, obecné zásady, účetní soustavy, právní úprava účetnictví.2. Majetek podniku a jeho zdroje.3. Rozvaha, aktiva a pasiva.4. Účet, účtová osnova, účetní zápisy, podvojnost a souvztažnost.5. Nástroje průkaznosti účetnictví, účetní doklady, účetní knihy, inventarizace majetku a závazků.6. Účtování peněžních prostředků - pokladna, bankovní účty, bankovní úvěry, ceniny, peníze na cestě.7. Dlouhodobý majetek - vymezení, rozčlenění, oceňování, pořizování, odpisování, vyřazování.8. Zásoby - vymezení, rozdělení, oceňování, pořizování, způsoby účtování.9. Zúčtovací vztahy. Daňová soustava a účetnictví, přímé a nepřímé daně.10. Zaměstnanci a instituce sociálního zabezpečení, zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmů FO.11. Náklady a výnosy - členění, zásady účtování.12. Účetní uzávěrka a závěrka - přípravné operace, uzavírání a kontrola účetních knih, sestavování účetních výkazů.13. Výsledek hospodaření - struktura a rozdělení, daň z příjmů PO.14. Daňová evidenceCvičení:Tématické okruhy cvičení korespondují s tématickými okruhy přednášek a jsou zaměřeny na praktické zvládnutí a procvičení jednotlivých okruhů přednášek.Odkaz na IS MOODLE:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500Odkaz na TESTOVACÍ PROGRAM - ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ:http://home.ef.jcu.cz/~mvlckova02/testy/

Získané způsobilosti

Studenti znají základní principy účetnictví a účetní metody v podmínkách české legislativy a jsou schopni účtovat základní účetní operace.

Literatura

KOVANICOVÁ, D. (2009). Abeceda účetních znalostí pro každého. BOVA POLYGON. 2009. České účetní standardy pro podnikatele. Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění. VLČKOVÁ, M., SVOBODA, J. (2010). Základy účetnictví - Cvičebnice. JCU v Českých Budějovicích. 2010. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. RYNEŠ, P. (2015). Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2015. Olomouc: ANAG. SKÁLOVÁ, J. a kol. (2012). Podvojné účetnictví 2012. Grada Publishing.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- zapsání do MOODLU do kurzu KUF/ZUC/QZUC/IIZUC ZS2015 do 30. 11. 2015 (https://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500) - úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 70% úspěšnost, možnost opravného testu) Požadavky ke zkoušce:- prokázání teoretických i praktických znalostí písemnou a ústní zkouškouSylab předmětu je zde:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Danuše Chromádoc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.