Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ Finanční řízení podniku (KUF / SZFRR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / SZFRR - SZZ Finanční řízení podniku, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy finanční analýzy. Předmět FA. Uživatelé FA. Zdroje informací. Cíle a oblasti FA. Metody FA, základní terminologie, teorie rozhodování, kauzalita2. Systemizace ekonomických ukazatelů. Ukazatele a jejich klasifikace. Systémy ukazatelů - uspořádání a členění3. Metody rozkladu indexů a diferencí syntetických ukazatelů. Metoda funkcionální, logaritmická, postupná4. Teorie indexů. Indexy a rozdíly hodnot. Klasifikace indexů. Rozklady individuálních složených indexů a souhrnných indexů. Shift-share analýza5. Interpretace výsledků elementárních metod finanční analýzy (vertikální, horizontální, poměrové, rozdílové ukazatele)6. Interpretace výsledků vyšších metod finanční analýzy (bankrotní a bonitní modely, matematicko-statistické metody)7. Ekonomická a tržní přidaná hodnota8. Metody mezipodnikového srovnávání. Jednorozměrné a vícerozměrné srovnávací metody. Metody stanovení vah kritérií9. Systémy hodnocení výkonnosti podniku, Balanced scorecard10. Rating, ranking, scoringové metody, benchmarking - mezipodnikové srovnávání11. Reporting, controlling, monitoring, prezentace hospodářských výsledků, výroční zpráva12. Hodnocení rozvoje podniku. Jednofaktorová a dvoufaktorová produkční funkce. Statické a dynamické produkční funkce13. Produktivita práce a účinnost majetku. Průměrná a mezní účinnost výrobních faktorů. Substituce výrobních faktorů14. Optimalizační úlohy a řízení likvidity (výroba, krátkodobý majetek, zásobování, financování, náklady, lidský faktor)15. Proporcionování nákladů. Nákladové typy. Body zvratu. Nelineární průběh nákladů a výnosů16. Provozní páka. Finanční páka17. Analýza nákladovosti produkce. Ukazatele nákladovosti a jejich vztahy. Vliv nákladovosti a objemu produkce na dynamiku nákladů a zisku.18. Finanční strategie, krátkodobé a dlouhodobé plánování, rozpočty19. Management rizika20. Ekonomické aspekty krizového managementu, sanační programy21. Specifické problémy investičního rozhodování, studie proveditelnosti, aplikace reálných opcí

Získané způsobilosti

Student zná základní pojmy, teoretické principy a metody používané v oblasti manažerských financí, finančního plánování a finanční analýzy. Získané teoretické znalosti je schopen v praxi.

Literatura

Grünwald, R., Holečková, J. Finanční analýza a plánování podniku. Praha: Ekopress, 2009. SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3494-1.VILÍMOVÁ, A. Manažerská ekonomika. Č. Budějovice: ZF JU, 2001. ISBN 80-7040-474-4.Střeleček, F. Proporcionování nákladů na výrobu, Provozní a finanční páka. JU Č. Budějovice, 2007. STŘELEČEK, F. Stupně efektivnosti nákladů: monografie. Č. Budějovice: ZF JU, 2004. ISBN 80-7040-722-0.

Požadavky

Student musí prokázat znalost uceleného přehledu základních pojmů a principů manažerské ekonomiky a finančního plánování , reagovat na konkrétní dotazy a základní teoretické poznatky aplikovat na příkladech z praxe.