Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (KUF / ZUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUF / ZUC - Základy účetnictví, Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Podstata, význam a funkce účetnictví, obecné zásady, účetní soustavy, právní úprava účetnictví.2. Majetek podniku a jeho zdroje.3. Rozvaha, aktiva a pasiva.4. Účet, účtová osnova, účetní zápisy, podvojnost a souvztažnost.5. Nástroje průkaznosti účetnictví, účetní doklady, účetní knihy, inventarizace majetku a závazků.6. Účtování peněžních prostředků - pokladna, bankovní účty, bankovní úvěry, ceniny, peníze na cestě.7. Dlouhodobý majetek - vymezení, rozčlenění, oceňování, pořizování, odpisování, vyřazování.8. Zásoby - vymezení, rozdělení, oceňování, pořizování, způsoby účtování.9. Zúčtovací vztahy. Daňová soustava a účetnictví, přímé a nepřímé daně.10. Zaměstnanci a instituce sociálního zabezpečení, zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmů FO.11. Náklady a výnosy - členění, zásady účtování.12. Účetní uzávěrka a závěrka - přípravné operace, uzavírání a kontrola účetních knih, sestavování účetních výkazů.13. Výsledek hospodaření - struktura a rozdělení, daň z příjmů PO.14. Daňová evidenceCvičení:Tématické okruhy cvičení korespondují s tématickými okruhy přednášek a jsou zaměřeny na praktické zvládnutí a procvičení jednotlivých okruhů přednášek.Odkaz na IS MOODLE:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500Odkaz na TESTOVACÍ PROGRAM - ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ:http://home.ef.jcu.cz/~mvlckova02/testy/

Získané způsobilosti

Studenti znají základní principy účetnictví a účetní metody v podmínkách české legislativy a jsou schopni účtovat základní účetní operace.

Literatura

KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. BOVA POLYGON. 2009, 2009. ISBN 80-7273-156-5.České účetní standardy pro podnikatele. Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění. VLČKOVÁ, M., SVOBODA, J. Základy účetnictví - Cvičebnice. JCU v Českých Budějovicích. 2010, 2010. ISBN 978-80-7394-255-7.Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2015. Olomouc: ANAG, 2015. JINDRÁK, J. Sbírka souvztažností k účtům směrné účtové osnovy se vzorovou účtovou osnovou s opravami pro rok 2015. Olomouc: ANAG, 2015.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- aktivní účast na cvičeních (min. 80% účast)- zapsání do MOODLU do kurzu KUF/ZUC/QZUC/IIZUC ZS2015 do 31. 10. 2015 (http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500) - úspěšné absolvování 2 zápočtových testů v průběhu semestru (min. 70% úspěšnost z každého testu, možnost opravného testu) Požadavky ke zkoušce:- prokázání teoretických i praktických znalostí písemnou a ústní zkouškouSylab předmětu je zde:http://moodle.ef.jcu.cz/course/view.php?id=500

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.

Vyučující

Ing. Hana HlaváčkováIng. Danuše Chromádoc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.Ing. Jaroslav Svoboda, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.Ing. Hana HlaváčkováIng. Danuše Chromádoc. Ing. Jindřiška Kouřilová, CSc.RNDr. Hana Vejsadová, CSc.Ing. Marie Vejsadová Dryjová, Ph.D.Ing. Miroslava Vlčková, Ph.D.