Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archivnictví I (UAC / AAR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / AAR1 - Archivnictví I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s přednáškami a literaturou2. Základní pojmy z oboru archivnictví, PVH a dějin správy3. Využívání a zpřístupňování archiválií, archivy a veřejnost, provoz badatelen, osvětová a kulturní činnost archivů4. Uložení archiválií, restaurování a ochrana před poškozením5. Národní archiv, jeho dějiny, struktura a archivní soubory, badatelna6. Státní oblastní (zemské) archivy, jejich dějiny, struktura a archivní soubory, badatelny7. Státní okresní archivy, jejich dějiny, struktura a archivní soubory, badatelny8. Archivy územních samosprávných celků, jejich dějiny, struktura a archivní soubory, badatelny9. Specializované archivy, jejich dějiny, struktura a archivní soubory, badatelny10. Bezpečnostní archivy a Archiv bezpečnostních složek, jejich dějiny, struktura a archivní soubory, badatelny11. Osobnosti oboru archivnictví, významní archiváři, jejich dílo, přínos a odkaz12. Exkurze do vybraného archivního pracoviště13. Zápočtový test14. Diskuze nad testem, udělení zápočtu

Získané způsobilosti

Student získá v praktické rovině základní vědomosti o struktuře českých archivů a jejich fungování.

Literatura

Sulitková, Ludmila. Archivnictví a spisová služba. Multimediální pomůcka k výuce archivistiky. Ústí nad Labem, 2008. Hoffmannová, Jaroslava ? Pražáková, Jana. Biografický slovník archivářů českých zemí. Praha, 2000. Rameš, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005. Šťouračová, Jiřina. Úvod do archivnictví. Brno, 2002. Bartoš, Josef. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zapojení do diskuzí, vypracování referátu na zvolené téma, zápočtový test.

Garant

Mgr. Jiří CUKR

Vyučující

Mgr. Jiří CUKR