Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chronologie (UAC / ACH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / ACH - Chronologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čas jako historická kategorie, nauka o měření času2. Vývoj studia chronologie v Evropě (středověká komputistika, vědecké základy studia chronologie, chronologie jako PVH)3. Vývoj studia chronologie v českých zemích4. Vývoj kalendáře v Evropě - základní typy kalendářů, vznik a vývoj současného evropského kalendáře (římský předjuliánský kalendář, juliánský kalendář, křesťanský juliánský kalendář)5. Církevní svátky, jejich typy a vývoj. Církevní liturgický rok6. Kritika a pokusy o opravu křesťanského juliánského kalendáře. Gregoriánská reforma kalendáře7. Přijetí gregoriánské reformy a prosazení nového kalendáře8. Francouzský revoluční kalendář. Reformované kalendáře 20. století. Návrhy na změnu gregoriánského kalendáře9. Velikonoce. Pomůcky k určování data Velikonoc10. Části roku (měsíc, týden), dělení dne, světový a pásmový čas, datová hranice, letní a zimní čas, části hodiny11. Způsoby datování - označování let, éry, indikce12. Označování dní

Získané způsobilosti

Student získá informace o chronologii jako pomocné vědě historické a o vývoji různých způsobů datování od starověku do současnosti, základní znalosti o vnímání času a především se naučí převádět chronologické údaje na dnešní způsob.

Literatura

BLÁHOVÁ Marie:. Historická chronologie. Praha, 2001. KOTULOVÁ Eva:. Kalendář aneb kniha o věčnosti a času. Praha, 1978. EMLER Josef:. Rukověť chronologie křesťanské, zvláště české. Praha, 1876. FRIEDRICH Gustav:. Rukověť křesťanské chronologie. Praha, 1934. KOLLMANN Josef:. Zavedení gregoriánského kalendáře v českých zemích, in: Sborník archivních prací 24, 1974, s. 3- 41.

Požadavky

Požadavek k zápočtu: aktivní účast v průběhu celého semestru, zvládnutí písemného testu (jednoduchý převod datace, základní pojmy a orientace ve vnímání času v minulosti) Požadavek ke zkoušce: určení datace v pramenech, ústní zkouška (po úspěšně vykonaném zápočtovém testu).

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.