Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kodikologie a epigrafika (UAC / AKAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / AKAE - Kodikologie a epigrafika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kodikologie - základní vymezení tématu, definice a vztah k příbuzným disciplínám2. Vývoj a současný stav kodikologie3. Kodikologické prameny a jejich klasifikace4. Dějiny rukopisných knihoven v Evropě, nejvýznamnější současné sbírky5. Dějiny rukopisných knihoven v Čechách - raný a vrcholný středověk6. Dějiny rukopisných knihoven v Čechách - pozdní středověk a novověk; Rukopisná bohemika v zahraničí7. Psací látky a potřeby, příprava k psaní8. Funkce rukopisů; Vznik rukopisů - osoby, instituce, pojmy9. Popis rukopisů - vnější a vnitřní10. Typy rukopisů11. Rukopisné sbírky v ČR, katalogy sbírek12. Webové prezentace, ukázky rukopisů13. Exkurze - Zlatá Koruna, pražské historické knihovny14. Epigrafika

Získané způsobilosti

Student získá informace o kodikologii jako pomocné vědě historické a o vývoji evropské i domácí středověké knižní kultury, seznámí se s nejvýznamnějšími rukopisnými sbírkami v ČR a jejich katalogy, navštíví alespoň jednu z historických knihoven a získá základní zkušenosti a znalosti ohledně popisu rukopisů. Základní informace získá též o epigrafice (jíž je věnována důkladná pozornost v navazujícím magisterském studiu archivnictví).

Literatura

KRÁSA Josef:. České iluminované rukopisy 13. - 16. století. Praha, 1990. HLAVÁČEK Ivan:. Epigrafika, in: Ivan Hlaváček - Jaroslav Kašpar - Rostislav Nový, Vademecum pomocných věd historických. Praha 1988, 1993, 1997, 2002. HLAVÁČEK Ivan:. Několik úvah a poznámek o současném stavu studia středověké a raněnovověké epigrafiky a jejích potřebách u nás, in: Umění 30, 1982, s. 146 - 151. TOŠNEROVÁ Marie (red.):. Rukopisné fondy archivů v České republice. Praha, 1998. TOŠNEROVÁ Marie (red.):. Rukopisné fondy centrálních a církevních knihoven v České republice. Praha, 2004. TOŠNEROVÁ Marie (red.):. Rukopisné fondy muzeí a galerií v České republice. Praha, 2001. TOŠNEROVÁ Marie (red.):. Rukopisné fondy zámeckých, hradních a palácových knihoven. Praha, 1995. HLAVÁČEK Ivan:. Úvod do latinské kodikologie. Praha, 1994. KOPECKÝ Milan:. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha, 1978.

Požadavky

Požadavek k zápočtu: aktivní účast v průběhu celého semestru, vypracování referátu na zadané téma (katalog sbírky rukopisů, významná osobnost kodikologie, aktuální problémy), vypracování základního katalogového popisu.

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.