Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novověká (latinská) paleografie I (UAC / ANP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / ANP1 - Novověká (latinská) paleografie I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - písmo obecně, vývoj písma, latinské písmo2. Metoda paleografie, základní pojmy3. Etapy vývoje latinského písma4. Dějiny paleografie - Evropa5. Dějiny paleografie - české země a Slovensko6. Archivní školství, odborné časopisy7. Paleografické názvosloví, charakteristické rysy písma8. Psací látky a potřeby9. Problematika studia novověkého písma I10. Problematika studia novověkého písma II11. Přehled výzkumu novověkého písma I12. Přehled výzkumu novověkého písma II13. Názvosloví psaného písma v novověku I14. Názvosloví psaného písma v novověku II

Získané způsobilosti

Student získá informace o paleografii a o vývoji především novověkého písma, pozná a dovede zařadit jeho základní druhy a především zvládne četbu novověkých česky i německy psaných textů a základní způsob jejich přepisu.

Literatura

Muzika, F.:. Krásné písmo ve vývoji latinky. Praha, 2005. GÓRSKI, K.:. Neografia gotycka. Podręcznik pisma neogotyckiego XVI-XX w. Toruň, 1987. Hledíková, Z. - Kašpar, J. - Ebelová, I.:. Paleografická čítanka I-II. Praha, 2000. KAŠPAR, J.:. Soubor statí o novověkém písmu. Praha, 1993. Kašpar, J.:. Uvedení humanistického písma do češtiny, Archivní časopis 24, s. 25 - 35. 1974. Kašpar, J.:. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím I a II. Praha, 1987.

Požadavky

Aktivní účast v průběhu celého semestru, zvládnutí písemného testu (přepis 1 českého nebo německého textu).

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.