Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do archivnictví (UAC / AUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / AUA - Úvod do archivnictví, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s přednáškami a literaturou, definice archivu, úkoly a poslání archivu, profesní charakteristika archiváře2. Základní pojmy oboru, terminologie3. Základní kategorie a typy archivního materiálu, archivní pomůcky, inventarizace a zpřístupňování archiválií veřejnosti4. Nástin vývoje archivnictví u nás od středověku po současnost, dobové nazírání na význam archivu, archivní školství5. Struktura Ministerstva vnitra, archivní správa, archivní kulturní památky, národní archivní dědictví6. Současná struktura archivní sítě v ČR, jednotlivé typy archivů a jejich odlišnosti7. Archivní legislativa, zákon č. 499/2004 Sb., jeho novelizace8. Spisová služba, skartační řízení9. Archivnictví ve světě, odlišnosti v organizaci a systémech fungování archivů, mezinárodní archivní rada10. Archivní budovy u nás a ve světě11. Počítačové programy v archivnictví, výpočetní technika, internet, digitalizace12. Exkurze do vybraného archivního pracoviště13. Zápočtový test14. Diskuze nad testem, udělení zápočtu

Získané způsobilosti

Student získá v teoretické rovině základní informace o oboru.

Literatura

Sulitková, Ludmila. Archivnictví a spisová služba. Multimediální pomůcka k výuce archivistiky. Ústí nad Labem, 2008. Hoffmannová, Jaroslava - Pražáková, Jana. Biografický slovník archivářů českých zemí. Praha, 2000. Rameš, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005. Šťouřačová, J.:. Úvod do archivnictví. Brno, 2002. Bartoš, J. - Chobot, K.:. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, zapojení do diskuzí, vypracování referátu na zvolené téma, zápočtový test.

Garant

Mgr. Jiří CUKR

Vyučující

Mgr. Jiří CUKR