Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika a metrologie (UAC / HNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / HNM - Numismatika a metrologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - pojem a definice numismatiky, její zařazení v souboru věd2. Počátky numismatiky v českých zemích a její vývoj do přelomu 19. a 20. století3. Numismatika v českých zemích ve 20. století4. Obsah a rozsah numismatiky - předmincovní peníze, mince, papírová platidla, speciální druhy peněz a další hmotný numismatický materiál5. Přehled a charakteristika pramenů numismatiky6. Speciální prameny numismatiky (mince a jejich soubory, nálezy mincí), jejich odborné zpracování, hodnota a význam jejich svědectví7. Organizace a technika ražby mincí8. Mincovní platidla antického světa (Přední Asie, Řecko, Řím, Byzanc) a první mince na českém území (Keltové)9. Přehled českého a moravského mincovnictví: období denárové měny (10.-13. století)10. Období grošové měny (14.-16. století)11. Období tolarové měny (16.-18. století)12. Období konvenční, rakouské a korunové měny (2. polovina 18. století - počátek 20. století); mince a papírová platidla po vzniku Československé republiky a jejich vývoj do rozdělení ČSR13. Metrologie - definice, obsah a vývoj metrologie v českých zemích14. Nástin vývoje měr a vah v českých zemích do zavedení metrické soustavy

Získané způsobilosti

Předmět poskytne studentům základní orientaci v problematice vývoje peněz, měr a hmotnostních jednotek, s níž se budou setkávat ve své budoucí praxi při práci s písemnými prameny a při hodnocení hospodářsko sociálního vývoje společnosti od nejstarších dob do současnosti.

Literatura

Nohejlová-Prátová, Emanuela - Šimek, Eduard:. Dvě století vědecké numismatiky v českých zemích (1771-1971). Praha, 1971. Hofmann, Gustav:. Metrologická příručka pro Čechy, Moravu a Slezsko do zavedení metrické soustavy. Plzeň, 1984. Vorel, Petr:. Od pražského groše ke koruně české. Průvodce dějinami peněz v českých zemích. Praha, 2000. SEDLÁČEK, August:. Paměti a doklady o staročeských mírách a váhách. Rozpravy České akademie věd a umění, tř. I., č. 66. Praha 1923. Nohejlová-Prátová, Emanuela:. Základy numismatiky. Praha, 1986. Sejbal, Jiří:. Základy peněžního vývoje. Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní a pravidelná účast na seminářích; vypracování písemného referátu na zadané téma.

Garant

Mgr. Petr Schneider

Vyučující

Mgr. Petr Schneider