Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy dějin správy (UAC / MDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / MDS - Vybrané problémy dějin správy, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nejstarší správní systémy Čech a Moravy a otazníky kolem nich;2. Rezidence jako správní fenomén, přechod od ambulantního k rezidenčnímu modelu správy a jeho důsledky;3. Kanceláře a úřady ve středověku v Evropě a u nás; jejich laicizace, profesionalizace, institucionalizace a byrokratizace;4. Základní problém veřejné správy novověku - vztah mezi normou a praxí;5. Přechod od stavovské k absolutistické monarchii v českých zemích a v Evropě;6. Absolutismus a centralizace správy habsburské monarchii jako spojené nádoby; úloha církevní správy v nich;7. Soudnictví a justiční praxe ve starém českém státě a jejich proměny v letech 1740 až 1850;8. Správní reformy osvícenského absolutismu a jejich dopady na správní praxi (na příkladu Pruska a Rakouska);9. Metternichovský absolutismus a správa českých zemí v první polovině 19. století;10. Legislativní dichotomie v habsburské monarchii: zákonodárství říšské a zemské;11. Původ a zrod komunální samosprávy v habsburské monarchii;12. Rakouská státní správa a samospráva - kooperace nebo rivalita?;13. Od dvorské komory k ministerstvu financí - retrospektivně k vývoji finanční správy v letech 1526 až 1918;14. ČSR a tzv. recepční zákon; dědictví habsburské monarchie ve správním systému ČSR.

Získané způsobilosti

Samostatná badatelská práce v oblasti správní historie za využití znalostí z dějin správy, diplomatiky a politických dějin; osvojení si interdisciplinárních přístupů a komparativních metod zkoumání ve správní historii; přehled o současných trendech studia dějin správy.

Literatura

H. Maier:. Die ältere deutsche Staats- und Verwaltungslehre. München, 1980. Beidtel, I.:. Geschichte der österreichischen Staatsverwaltung 1740-1848 I - II. Innsbruck, 1898. Walter, F.:. Österreichische Verfassungs- und Verwaltungsgeschichte von 1500 - 1955. Wien - Köln - Graz, 1975. Janák, J.:. Státní správa a územní samospráva 1740-1849. In: Ústřední moc a regionální samospráva. Brno 1995, s. 53-88. M. Hlavačka:. Zlatý věk české samosprávy. Praha, 2005.

Požadavky

zápočet - aktivní účast v seminářích; zkouška - přehled o vývoji všech odvětví správy od středověku do současnosti a o současných trendech bádání ve správní historii.

Garant

Mgr. Lenka Martínková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Martínková, Ph.D.