Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční práce II (UAC / MEP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / MEP2 - Ediční práce II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika vydávání historických pramenů, dosavadní přístupy a zpracování, přehled existujících edic2. ZS: zadání pracovních textů, základní instrukce pro zpracování (celkem cca 3-4 texty za ZS)3. Konzultace, diskuse nad odevzdanými texty4. LS: Zadání rozsáhlejších textů (součást většího komplexu textů), základní instrukce pro zpracování, následné konzultace a diskuse

Získané způsobilosti

Student získá potřebné teoretické informace o přípravě edic, seznámí se s platnými zásadami a zejména každý sám edičně připraví edici textu určitého rozsahu (český, německý či latinský, rukopisný či tištěný), naučí se zpracovávat všechny příslušné náležitosti (ediční poznámka, rejstřík, apod.).

Literatura

Valášek, M.:. Jindy a nyní (K historii vydávání raně novověkých česky psaných textů), in: Listy filologické 123, 2000, s. 149 - 156. 2000. Kopecký, M.:. K vydávání literárních památek 16. a 17. století, in: Studia Comeniana et Historica 17, 1977, s. 7 - 22. 1977. Vintr, J.:. Zásady transkripce českých textů z barokní doby, in: Listy filologické 121, 1998, s. 341-346. 1998. Šťovíček, I. a kol.:. Zásady vydávání novověkých historických pramenů z období od počátku 16. století do současnosti. Praha, 2002.

Požadavky

Požadavek k zápočtu: aktivní účast v průběhu celého semestru, odevzdání dílčích edic v ZS a edice rozsáhlejšího přiděleného textu v LS.

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.