Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní technologie v archivnictví (UAC / MMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / MMT - Moderní technologie v archivnictví, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické otázky, základní literatura, situace v ČR a v Evropě2. Databázové programy v archivnictví - prezentace firmy Bach3. Digitalizace v archivnictví I - exkurze do Národního archivu (projekt Monasterium)4. Digitalizace v archivnictví II - exkurze do firmy AiP Beroun, pracoviště v pražském Klementinu (projekt Manuscriptorium)5. Digitalizace v archivnictví III - exkurze do Archivu hl. města Prahy (digitalizace pramenů ve vlastní režii archivu)6. Archiv České národní banky - archiv budoucnosti? (exkurze)

Získané způsobilosti

Student získá základní informace o nových postupech v archivnictví - jednak na základě vlastního studia odborné literatury a sledováním aktuální situace ve vybraných evropských zemích na internetu, jednak formou prezentací a exkurzí. Bude tak obeznámen s nejnovějšími trendy v oboru a naučí se je dále sledovat, což je nezbytné vzhledem k probíhajícím změnám.

Literatura

Macek, O. - Wanner, M.:. Co je pravé a autentické? K problému autenticity a integrity dokumentů v digitální podobě, in: Archivní časopis 54, 2004, s. 21-29. Peterková, E. - Zatloukal, K.:. Digitalizace fondu Vysoké školy zvěrolékařské, in: Archivní časopis 53, 2003, č. 3, s. 202 - 203. Praha, 2000. Macek, O. - Wanner, M.:. Emulace nebo migrace aneb jak dlouhodobě ukládat dokumenty v digitální podobě, in: Archivní časopis 53, 2003, s. 65-75. Wanner, M.:. Evropské iniciativy v oblasti dlouhodobého uchovávání dokumentů v digitální podobě, in: Archivní časopis 54, 2004, č. 2, s. 81-94. 2003. Drašarová, E.:. Provozně-technická budova Archivního areálu Chodovec. Zkušenosti z provozu nového objektu, in: Archivní časopis 53, 2003, s. 75-85. 2003.

Požadavky

Aktivní účast v průběhu celého semestru, sledování vybrané problematiky a referát o ní.

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.