Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná diplomatika (UAC / MOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / MOD - Obecná diplomatika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do obecné diplomatiky;2. Přehled evropských diplomatických studií;3. Základních edičních podniky, literatura a odborná periodika;4. Metody a metodologie diplomatiky;5. Současné trendy diplomatického bádání;6. Dějiny papežské kanceláře a vývoj bádání o papežské diplomatice;7. Dějiny říšské kanceláře a vývoj bádání o říšské diplomatice;8. Vliv papežské a říšské kanceláře na vývoj kancelářských zařízení a diplomatické aktivity v Evropě a v českých zemích;9. Recepce římského práva a její vliv na vývoj kancelářských zařízení a diplomatického materiálu;10. Soukromá diplomatika;11. Přehled českých diplomatických studií z obecné diplomatiky;12. Vývoj diplomatického materiálu v Evropě ve středověku;13. Veřejný notariát, jeho vývoj, jeho uplatnění v českých zemích;14. Města a městské kanceláře; kanceláře a diplomatická aktivita univerzit.

Získané způsobilosti

Orientace v metodách a studijních tématech obecné diplomatiky, přehled o vývoji diplomatického materiálu ve středověké Evropě, schopnost praktické aplikace těchto znalostí při samostatné badatelské práci a při zapojení se do některého z programů či projektů diplomatického výzkumu.

Literatura

Sickel, Th.:. Beiträge zur Diplomatik I-VIII. Sitzungsberichte der Wiener Akademie, 1861-1882. Bresslau, H.:. Handbuch der Urkundenlehre für Deutschland und Italien. Berlin, 1960. Moraw, P.:. König, Reich und Territorium im spëten Mittelalter. Prosopographische Untersuchungen zu Kontinuität und Struktur königsnäher Führungsgruppen. I. Band. Heidelberg, 1971. Frenz, T.:. Papsturkunden des Mittelalters und der Neuzeit. Wisebaden, 1986. Maisner, H. O.:. Urkunden und Aktenlehre der Neuzeit. Leipzig, 1952.

Požadavky

zápočet - aktivní účast seminářích; zkouška - vývoj listin, úředních písemností a kanceláří v Evropě ve středověku, dějiny papežské a císařské kanceláře, soukromá diplomatika, městská diplomatika, veřejný notariát, písemnosti univerzit.

Garant

Mgr. Lenka Martínková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Martínková, Ph.D.