Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká (latinská) paleografie (UAC / MSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / MSP - Středověká (latinská) paleografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Římské písmo (kapitála, unciála, kurzívní písma, polounciála)2. Národní písma (písmo langobardské, vizigótské, merovejské, písma insulární)3. Karolinská minuskula4. Písmo papežských a císařských listin5. Gotické písmo6. Gotické písmo kancelářské7. Gotické písmo knižní8. Gotické knižní písmo v Čechách - periodizace9. Bastarda10. Období symbiózy gotického a humanistického písma11. Gotické zkratky, číslice, interpunkce, opravná a kritická znaménka

Získané způsobilosti

Student získá informace o vývoji latinského písma ve starověku a všech fázích středověku, zejména v Čechách, pozná a dovede zařadit jeho základní druhy a především zvládne četbu a přepis středověkých (zvláště latinských a českých) textů.

Literatura

Pátková, Hana. Album pozdně středověkého písma. I. - X. Praha, 2002. Muzika, F.:. Krásné písmo ve vývoji latinky. Praha, 2005. Hledíková, Z. - Kašpar, J. - Ebelová, I.:. Paleografická čítanka I - II. Praha, 2000. Friedrich, G.:. Učebná kniha paleografie latinské. Praha, 1898. Pražák, J.:. Výbor kodikologických a paleografických rozprav a studií, Praha 2006 (tam zejména Počátky knižní kurzívy v Čechách, původně in: Studie o rukopisech 18, 1979, s. 115 - 143; Původ české bastardy, původně in: Studie o rukopisech 20, 1981, s. 93 - 118).

Požadavky

Požadavek k zápočtu: aktivní účast v průběhu celého semestru, zápočtový test (přepis 1 latinského nebo českého textu) Požadavek ke zkoušce: písemný test (přepis 1 latinského a 1 českého textu), ústní zkouška

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.