Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ego-dokumenty (UAC / PMED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / PMED - Ego-dokumenty, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení tzv. ego-dokumentů, vývoj pojetí, základní literatura2. Tzv. osobní svědectví (Selbstzeugnisse), autobiografie a biografie3. Rodinné a domácí knihy a kroniky4. Deníky (a jejich různé formy), paměti a vzpomínky I5. Deníky a jejich různé formy II6. Cestovní deníky a zprávy, cestopisy7. Korespondence8. Štambuchy9. Osobní prameny úřední povahy I - testamenty, pozůstalostní inventáře, svatební smlouvy10. Osobní prameny úřední povahy II - výslechové protokoly, supliky11. Osobní prameny úřední povahy III - osobní doklady, pasy, erbovní listiny12. Osobní fondy - jejich struktura, získávání

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vymezením tzv. ego-dokumentů, získá informace o jednotlivých typech a jejich výpovědní hodnotě, důkladněji se seznámí s vybraným pramenem, osvojí si základní poznatky o jejich získávání, ale i zpřístupňování (zejména formou edic).

Literatura

Schulze, W. (ed.):. Ego-Dokumente, Annäherung an den Menschen in der Geschichte. Berlin, 1996. Jednotlivé edice příslušných pramenů. Maťa, P.:. Nejstarší české a moravské deníky (Kultura každodenního životav raném novověku a některé nové perspektivní prameny, in: FHB 18, 1997, s. 99 - 120. Pauser, J. - Scheutz, M. - Winkelbauer, T. (edd.):. Quellenkunde der Habsburgermonarchie (16. - 18. Jhdt.) Ein exemplarisches Handbuch. Wien - München, 2004. Hanzalová, J. (ed.):. Soupis osobních písemných pozůstalostí a rodinných archivů v České republice. Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní účast v průběhu celého semestru, vypracování referátu o vybraném typu pramene (na základě edice).

Garant

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc.