Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lokální moc v raném novověku (UAC / VPŘ20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / VPŘ20 - Lokální moc v raném novověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Typologie měst a základní etapy jejich vývoje v 15. až 18. století2) Historiografie měst v českém prostředí, základní syntézy3) Současné směry výzkumu českých měst4) Edice a ediční řady k dějinám českých a středoevropských měst5) Společnost českých předmoderních měst6) Městská správa a městské právo7) Instituce moci ve městech, neformální vztahy na půdě měst8) Městské hospodářství9) Městský urbanismus, "veřejné" a "soukromé" prostory, místa moci10) Konfesijní vývoj měst11) Městská a měšťanská reprezentace a hmotná kultura12) Městská a měšťanská paměť13) Městská každodennost14) Přechodové rituály života měšťana a vztah měšťana ke smrti

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat představu o vývoji českých a v širším kontextu také středoevropských měst ve vymezeném období. Měli by se seznámit s aktuálními tématy výzkumů pozdně středověkých a raně novověkých měst a podrobně i s prameny, kterým lze pokládat otázky týkající se výše témat vymezených.

Literatura

Hoffmann, František. České město ve středověku. Praha, 1992. Knittler, Herber. Die europäische Stadt in der frühen Neuzeit. Wien - München, 2000. Blockmans, W.:. Geschichte der Macht in Europa. Völker-Staaten-Märkte. Frankfurt am Main-New York, 1998. Macek, Josef. Jagellonský věk v českých zemích (1471-1526) III. Praha, 1998. Maczak, A. (hg.):. Klientelsysteme in Europa der Frühen Neuzeit. München, 1988. Hrubá, Michaela. "Nedávej statku žádnému, dokud duše v těle". Pozůstalostní praxe a agenda královských měst severozápadních Čech v předbělohorském období. Ústí nad Labem, 2002. Fejtová, Olga - Ledvinka, Václav - Pešek, Jiří (edd.). Pražské městské elity středověku a raného novověku - jejich proměny, zázemí a kulturní profil, Praha 2004 (= Documenta Pragensia 22). Praha, 2004. Oexle, O. G. - Hülsen-Ensch, A. von (hg.):. Repräsentation der Gruppen. Texte-Bilder-Objekte. Göttingen, 1998. Miller, Jaroslav. Uzavřená společnost a její nepřátelé. Město středovýchodní Evropy . Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast v průběhu celého semestru.

Garant

doc. PhDr. Josef Hrdlička, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Hrdlička, Ph.D.