Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Víra a moc. Lokální konfl. konfes. věku (UAC / VPŘ67)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / VPŘ67 - Víra a moc. Lokální konfl. konfes. věku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

První výběrové přednášky budou věnovány přehledu literatury, zejména s důrazem na vlivné teorie německého dějepisectví (konfesionalizace, disciplinace) i tradiční českou teoriii (re-)katolizace. Následně se přednášky budou zabývat vývojem konfesijní situace v českých zemích v 16. a 17. století. Tento výklad poskytne jakýsi "obecný rámec" pro těžiště výkladu, jímž se stanou některé lokální konfesijní revolty, k nimž ve sledovaném období, zejména pak v předbělohorské a bělohorské době docházelo. Největší pozornosti se dostane "revoltě" utrakvistických měšťanů v Jindřichově Hradci proti jejich katolické vrchnosti z let českého stavovského povstání, která bude sledována v širším kontextu vývoje mocenských vztahů mezi vrchnostenským městem a jeho vrchností. Podrobně bude objasněno mocenské pozadí konfliktů, motivace jednotlivých aktérů, způsoby řešení konfliktů či jejich využívání v dobové propagandě.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o vývoji konfesijních poměrů v českých zemí v 16. a 17. století. Na příkladu sledovaných konfliktních situací se pak seznámí s konkrétními projevy komplikované konfesijní situace v korunních zemích a studované lokální "revolty" budou moci konfrontovat s některými vlivnými teoriemi moderního dějepisectví.

Literatura

Wolfgang Reinhard - Heinz Schilling (Hg.):. Die katholische Konfessionalisierung. Münster, 1995. DEVENTER, Jörg:. Gegenreformation in Schlesien. Die habsburgische Rekatolisierungspolitik in Glogau und Schweidnitz 1526-1707. Köln-Weimar-Wien, 2003. VOLKLAND, Frauke:. Konfession und Selbstverständnis. Reformierte Rituale in der gemischtkonfessionellen Kleinstadt Bischofszell im 17. Jahrhundert. Göttingen, 2005. OHLIDAL, Anna:. Konfessionalisierung: ein Paradigma der historischen Frühneuzeitforschung und die Frage seiner Anwendbarkeit auf Böhmen, Studia Rudolphina 3, 2003, s. 19-28. WINKELBAUER, Thomas:. Sozialdisziplinierung und Konfesionalisierung durch Grundherren in den böhmischen und österreichischen Ländern im 16. und 17. Jahrhundert, Zeitschrift für Historische Forschung 19, 1992, s. 317-339. LEEB, Rudolf - PILS, Susanne Claudine - WINKELBAUER, Thomas (Hg.):. Staatsmacht und Seelenheil. Gegenreformation und Geheimprotestantismus in der Habsburgermonarchie. Wien-München, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

doc. PhDr. Josef Hrdlička, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Hrdlička, Ph.D.