Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prameny patrimoniální provenience (UAC / VPŘ80)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / VPŘ80 - Prameny patrimoniální provenience, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nástin pravomocí jednotlivých oborů správy dominií a velkostatků.Rozbor jejich vypovídací hodnoty jimi produkovaných písemností v závislosti na vývoji administrativní praxe a soudobé diplomatiky.2. Listiny: rozdíly v právní síle originálů listin, notářských instrumentů, ověřených výpisů z desk zemských a dalších zajišťovacích písemností.3. Knihy dominikální a hospodářské agendy.4. Knihy přenesené agendy - správy politické a soudní.5. Spisy - registraturní pomůcky.6. Spisy - registratura7. Účty hospodářské agendy - důchodní a purkrabské (knižní i neknižní formy).8. Účty agendy politické a soudní (knižní i neknižní formy).9. Mapy a stavební plány.10. Další archivní materiál (pečetní typáře, fotografie, audio záznamy, diplomy a čestná uznání a ostatní).11. Vyhledávání pramenů ve fondech uspořádaných podle původních pořádacích systémů - na příkladu Forch-Battistova schwarzenberského třídícího systému).12. Vyhledávání pramenů v rodinných archivech majitelů velkostatků a nástupnických institucí velkostatků.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o vývoji jednotlivých druhů písemností patrimoniální a velkostatkové správy, o jejich obvyklých modifikacích v závislosti na specifikách místní byrokratické tradice a individuálních přístupech kompetentních úředníků; o vývoji a současném způsobu jejich pořádání a inventarizace. Na konkrétních příkladech budou seznámeni s jejich heuristickým využitím.

Literatura

Josef PEKAŘ:. České katastry 1654-1789. Praha, 1932. Václav ČERNÝ:. Hospodářské instrukce. Přehled zemědělských dějin v době patrimonijního velkostatku v XV.-XIX. století. Praha, 1930. Josef HANZAL:. Hospodářské patrimoniální účty předbělohorského období, Sborník archivních prací 16. 1966. Josef KŘIVKA:. Litomyšlský velkostatek za Pernštejnů (Příspěvek k dějinám českého velkostatku v 16. a 17. století). Praha, 1959. Bronislav CHOCHOLÁČ:. Selské peníze. Sonda do finančního hospodaření poddaných na západní Moravě koncem 16. a v 17. století. Brno, 1999. Adolf KALNÝ:. Soupis urbářů jihočeských archivů 1378-1773 I-II. České Budějovice, 1976.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách.

Garant

PhDr. Pavel MATLAS, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel MATLAS, Ph.D.