Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie (UAC / YHG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAC / YHG - Historiografie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během ústní zkoušky doktorand prokáže znalost dějin české a evropské historiografie s přihlédnutím k vývoji metodologického přístupu k výkladu dějin. Důraz bude kladen na schopnost výkladu soudobé historiografie (historiografie 20. století) v jejích hlavních metodologických a badatelských konceptech, včetně znalosti hlavních osobností oboru a jejich vědeckého díla, samozřejmě se také předpokládá důkladná znalost literatury k tématu plánované disertační práce. Předpokladem k úspěšnému absolvování zkoušky je - vedle znalostí z magisterského stupně studia - prostudování následující literatury:Doris Bachmann-Medick, Cultural Turns, Reinbek bei Hamburg 2006.Jonathan Bolton (ed.), Nový historismus / New historicism, Brno 2007.Pierre Bourdieu, Teorie jednání, Praha 1998.Peter Burke, Francouzská revoluce v dějepisectví, PrahaWilhelm Dilthey, Život a dejinné vedomie, Bratislava 1980.Michel Foucault, Diskurs, autor, genealogie, Praha 1994.Michel Foucault, Je třeba bránit společnost, Praha 2005.Clifford Geertz, Interpretace kultur, Praha 2000.Pavla Horská - Martin Nodl - Antonín Kostlán (edd.), Francouzská inspirace pro společenské vědy v českých zemích, Praha 2003.Georg G. Iggers, Dějepisectví ve 20. století, Praha 2002.Bohumil Jiroušek, Česká marxistická a marxisticko-leninská historiografie - možnosti a meze studia, ČČH 104, 2006, s. 884-905.Bohumil Jiroušek - Josef Blüml - Dagmar Blümlová (edd.), Jaroslav Goll a jeho žáci, České Budějovice 2005.Thomas S. Kuhn, Struktura vědeckých revolucí, Praha 1997.Oliver Marchart, Cultural Studies, Konstanz 2008.Martin Nodl - Daniela Tinková (edd.), Antropologické přístupy v historickém bádání, Praha 2007.Jiří Pešek, Česká historiografie na počátku 21. století - cesty jejího hodnocení, ČČH 105, 2007, s. 89-100.Lucie Storchová (ed.), Conditio humana - konstanta (či) i historická proměnná, Praha 2007.Hayden White, Metahistory, Frankfurt am Main 1991.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem české, evropské a severoamerické historiografie, zejména ve vztahu k jím studovanému období a problematice.

Literatura

G. G. Iggers:. Dějepisectví ve 20. století. Praha, 2002. P. Burke:. Francouzská revoluce v dějepisectví. Praha, 2004. C. Geertz:. Interpretace kultur. Praha, 2000. J. Bolton (ed.):. Nový historismus / New historicism. Brno, 2007. J. Tosh:. The Pursuit of History. Harlow, 2006.

Požadavky

Komisionální zkouška vyplývá z výše uvedeného obsahu předmětu.

Garant

doc. PhDr. Josef Blüml, CSc.prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr.