Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Areálová lingvistika (UAG / AL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / AL - Areálová lingvistika, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Areálová lingvistika výklad pojmu2. Středoevropský jazykový areál3. Typologie jazyků, kontrastivní lingvistika4.-5. Kontrastivní zkoumání češtiny a němčiny6. Diferenciace češtiny a němčiny jako národních jazyků7. Historie a vývoj současného českého jazyka8. Historie a vývoj současné němčiny9. Kontaktová lingvistka10. Jazykové kontakty mezi češtinou a němčinou11.-12. Projevy kontaktů češtiny a němčiny v českém spisovném jazyce, v českých dialektech a v obecné češtině13. České jazykové jevy v areálovém zobrazení (Český jazykový atlas)14. Německé jazykové jevy v areálovém zobrazení (Dtv-Atlas Deutsche Sprache)

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách a vývoji češtiny a němčiny, znalost jejich typologie, systému a jazykových rozdílů mezi nimi

Literatura

KLOFEROVÁ, S. In: JANYŠKOVÁ, I., ed. Studia etymologova Brunensia. Areálová lingvistika: svazky izoglos ve službách etymologie. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2006. NEWERKLA, S. M. Areály jazykového kontaktu ve střední Evropě a německo-český mikroareál ve východním Rakousku. Slovo a slovesnost. 2007. BALHAR, J. a P. JANČÁK. Český jazykový atlas. Praha: Academia, 1997. NEWERKLA, S. M. Čeština v monarchii a středoevropský jazykový areál. Český jazyk a literatura. 2002. KÖNIG, W. Dtv-Atlas Deusche Sprache. München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 2007. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha:Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2007. NEKULA, M. ? ŠICHOVÁ, K. a J. VALDROVÁ. Deutsch im Kontrast. Bilingualer Sprachvergleich und Typologie: Deutsch ? Tschechisch. Tübingen: Julius Groos Verlag, 2013. STEDJE, A. Deutsche Sprache gestern und heute. München: Wilhelm Fink Verlag, 1989. ŽIGO, P. Historická a areálová lingvistika. Bratislava: Univerzita Komenského, 2011. KLOFEROVÁ, S. Dialektologie. In: PLESKALOVÁ, J. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia, 2007. ŠIMEČKOVÁ, A. O němčině pro Čechy. Jinočany: Nakladatelství a vydavatelství H&H, 1992. NEWERKLA, S. M. Sprachkontakte Deutsch ? Tschechisch ? Slowakisch. Frankfurt am Main: Peter Lang, 2004. BOK, V. Úvod do studia germanistiky. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1995. ŠIMEČKOVÁ, A. Úvod do studia jazykovědné germanistiky. Praha: Karolinum, 2005. CUŘÍN, F. Vývoj českého jazyka a dialektologie. Praha: SPN, 1964. HAVRÁNEK, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha: SPN, 1980. CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985.

Požadavky

Referát na zadané téma a jeho prezentace v semináři

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.