Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kleine Bayerische Literaturgeschichte (UAG / BL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / BL - Kleine Bayerische Literaturgeschichte, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1. Úvod: Je vůbec možné mluvit o dějinách bavorské literatury?2. Počátky bavorské literatury před 20. století3. Kultura a dějiny Bavorska v 20. století4. Regiony a regionální literatura: Staré Bavorsko (Altbayern), Švabsko (Schwaben), Franky (Franken) a Horní Falc (Oberpfalz)5. Konec 19. století/přelom století (19./20. století): Franziska von Reventlow a Simplicissimus6. Marie Luise Fleisser7. Bertolt Brecht8. Lion Feuchtwanger9. Rainer Maria Rilkes a jeho roky v Mnichově10. Karl Valentin11. Herbert Rosendorfer12. Gerhard Polt13. Svět jako host v bavorské literatuře: interkulturní aspekty14. Literární archiv: Sulzbach-Rosenberg

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni vidět regionální kulturu jako důležitou součást německé národní kultury. Budou schopni posoudit přínos hlavních bavorských kmenů Bavorů, Švábů a Franků. V díle autorů jako Brecht, Feuchtwanger nebo Rilke naleznou překvapivé regionální kořeny a uvidí, jak důležitý je specifický bavorský humor pro literaturu a kulturu obecně. Hlavní otázka zní: jak důležitá je regionální kultura v době globalizace a je vůbec možná?

Literatura

SCHWEIGGERT, A. a H. MACHER, eds. Autoren und Autorinnen in Bayern. Zwanzigstes Jahrhundert. Dachau: Bayerland Verlag (o. J). BOSL, K. Bayerische Geschichte. Siebte Auflage. München: d.t.v. Verlag, 1990. DÜNNINGER, E. a D. KIESSELBACH, eds. Bayerische Literaturgeschichte in ausgewählten Beispielen. Zwei Bände. München: Süddeutscher Verlag, 1965 a 1967, 1967. VOLKERT, W. Die Geschichte Bayerns. München: C. H. Beck Verlag, 2007. HIMMER, S. a M. SCHELLONG, eds. München lesen. Würzburg: Königshausen und Neumann Verlag, 2008. Internet: Literaturportal Bayern: www.bsb-muenchen.de. Literatur in Bayern. Vierteljahrsschrift für Literatur, Literaturkritik und Literaturwissenschaft (1985ff) München. München.

Požadavky

Aktivní účast studentů na výuce, čtení a interpretace vybraných textů a závěrečná prezentacePředmět bude vyučován v německém jazyce

Garant

doc. Dr. Jürgen Eder

Vyučující

doc. Dr. Jürgen Eder