Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demokr. rozhod. proces na region. úrovni (UAG / DRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / DRP - Demokr. rozhod. proces na region. úrovni, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Úvod do problematiky2. Terminologické vymezení3. Demokratický rozhodovací proces (přímá/zastupitelská demokracie, volby atd.)4. Formy státního uspořádání (koncepce federace a unitárního státu)5. Demokratický proces v kontextu konkrétního unitárního státu (ČR)/federace (SRN)6. Evropská unie jako regionální aktér7. Vývoj principu subsidiarity ve strukturách Evropských společenství/Evropské unie8. Proces decentralizace ve vybraném státě/regionu (role politických aktérů)9. Proces dekoncentrace ve vybraném státě/regionu (role politických aktérů)10. Komunální politika a její role v demokratickém rozhodovacím procesu11. Přeshraniční spolupráce z hlediska politických aktérů ve vybraném regionu12. Případová studie demokratického rozhodovacího procesu ve vybrané spolkové zemi SRN (obce okresy kraje vládní oblasti země)13. Perspektivy demokratického rozhodovacího procesu na regionální úrovni v rámci národních států/procesu evropské integrace.14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Studenti získají absolvováním kurzu základní informace o demokratickém rozhodovacím procesu na nadnárodní i sub-státní úrovni. Budou ovládat základní termíny, které s uvedenou oblastí souvisejí a budou se lépe orientovat v tzv. "politics" dimenzi.

Literatura

ČMEJREK, J., V. BUBENÍČEK a J. ČOPÍK. Demokracie v lokálním politickém prostoru: Specifika politického života v obcích ČR. Praha: Grada Publishing a.s., 2010. HAVLÍK, V. Města jako partner v procesu vládnutí. Případ českých a německých měst. Brno: Mezinárodní politologický ústav FSV MU, 2013. KUBATOVÁ PITROVÁ MIROSLAVA. Německá komunální politika: Bavorské a saské obce. Praha: Arsci, 2014. PROROK, V. Tvorba rozhodování a analýza v politice. Praha: Grada Publishing a.s., 2012. PEKOVÁ, J. a J. Zapletalová. Euroregiony, státní správa a samospráva: sborník příspěvků z vědecké konference Regionální politika, úloha euroregionů, rozvojová kooperace, financování obcí a IT ve veřejné správě: VŠE Praha 2. 12. 2005. Praha: Ústav geoniky AV ČR, 2005. PITROVÁ, M. Komunální uspořádání v SRN - případová studie Svobodného státu Bavorsko. In: CABADA, L. (ed.). Acta Fakulty filozofické. S. 275-300. Plzeň: Západočeská univerzita, 3/2009, 2009. FIALA, V. a B. ŘÍCHOVÁ. Úloha politických aktérů v procesu decentralizace evropských zemí. Olomouc: Moneta, 2003. PITROVÁ, M. Veřejná správa. In: JEŘÁBEK, M. a kol. Srovnání politických systémů Německa a Rakouska. Institucionální a systémové ukotvení. S.139-157. Plzeň: FF ZČU, 2010.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a plnění požadovaných úkolů Účast na povinných akcíchKolokviumČetba povinné literaturyZávěrečný test

Garant

PhDr. Miroslava Kubatová Pitrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Kubatová Pitrová, Ph.D.