Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geschichte der deutschsprachigen Lit. I. (UAG / GDL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / GDL1 - Geschichte der deutschsprachigen Lit. I., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1. Úvod do tematiky2. Objasnění a diskuse pojmů3. Lessing a německé osvícení4. Města literatury v porovnání: Berlin Jena Leipzig5. Goethe6. Goethe7. Schiller8. Výmarská kultura9. Období rané romantiky10. Moderní rysy/tvář romantiky: ETA Hoffmann11. Konzervativní rysy/tvář romantiky: Eichendorff12. Literatura a veřejnost v období 18. století13. Období 18. století z dnešního pohledu14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Studenti porozumí hlavním směrům a tendencím v německé literatuře období, které bylo klíčové nejen pro literaturu, ale pro německé duchovní dějiny obecně, a jehož vliv byl určující pro všechna následující staletí a v podstatě trvá dodnes. Studenti budou schopni porozumět historickým termínům jako "dlouhé 19. století" nebo "klasika" či klíčovým kojmům kulturní historie jako například "Innerlichkeit".

Literatura

ALT, P. A. Aufklärung. Zweite Auflage. Stuttgart/Weimar: J. B. Metzler Verlag, 2001. BOYLE, N. Kleine deutsche Literaturgeschichte. München: C. H. Beck Verlag, 2009. KREMER, D. Romantik. Stuttgart/Weimar: J. B. Metzler Verlag, 2001. BORCHMEYER, D. Weimarer Klassik. Portrait einer Epoche. Weinheim: Beltz/Athenäum Verlag, 1994. SCHULZ, G. Die deutsche Literatur zwischen französischer Revolution und Restauration 1789-1830. Zwei Bände. München: C. H. Beck Verlag, 1989. BAHR, E., ed. Geschichte der deutschen Literatur 2. Von der Aufklärung bis zum Vormärz. Zweite Auflage. Tübingen/Basel: UTB Verlag, 1998. HINDERER, W., ed. Literarische Portraits von Grimmelshausen bis Brecht. Frankfurt/M.: Fischer Verlag, 1987.

Požadavky

Aktivní účast studentů na výuce, čtení a interpretace vybraných textů a závěrečná prezentacePředmět bude vyučován v německém jazyce

Garant

doc. Dr. Jürgen Eder

Vyučující

doc. Dr. Jürgen Eder