Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (UAG / IK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / IK - Interkulturní komunikace, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem kultura a její významy2. Pojmy komunikace a interkulturní komunikace3. Kulturní dimenze a standardy4. Kulturní dimenze a standardy v pojetí Gerta Hofsteda5. Kulturní dimenze a standardy v pojetí Edwarda Thomase Halla6. Kulturní dimenze a standardy v pojetí Fonse Trompenaarse7. Základní kulturní kontrastní dimenze mezi Čechy a Němci8. Vztah ke strukturám, orientace na sociální vztahy, difúze, silný komunikační kontext9. Kolísavé sebevědomí a sebejistota, polychromie času, snaha vyhnout se nejistotě a riziku10. Věcná orientace, slabý komunikační kontext, trvalá sebejistota, monochromie času11. Základní kulturní kontrastní dimenze mezi Čechy a Rakušany12. Kulturní dimenze a mladá generace13. České transformační kulturní standardy14. Případové studie

Získané způsobilosti

Orientace v pojmech kultura, komunikace, interkulturní komunikace, kulturní dimenze a standardy, vytvoření česko-německé interkulturní kompetence.

Literatura

HOFSTEDE, G. Culture´s consequences. International differences in workrelated values. Beverly Hills: Sage, 1980. JAKLOVÁ, A. Interkulturalita a interkulturní komunikace. In: Člověk ? jazyk ? text. České Budějovice: Filozofická fakulta JU, 2008. LÜSEBRINK, H. J. Interkulturelle Kommunikation. Stuttgart ? Weimar: J. B. Metzler,, 2005. NOVÝ, I. a S. SCHROLL-MACHL. Interkulturní komunikace v řízení a podnikání: česko-německá. Praha: Management Press, 2007. JAKLOVÁ, A. K základním pojmům interkulturní komunikace. In: Jazyk a komunikácia v súvislostiach II. Bratislava: Filozofická fakulta UK, 2007. http://www.mvcr.cz/azyl/index.htmlBOLTEN, J. Interkulturelle Kompetent. Erfurt: Landeszentrale für politische Bildung Thüringen, 2007. ROSINSKI, P. Koučování v multikulturním prostředí. Nové nástroje využití národních, firemních a profesních odlišností. Praha: Management Press, 2009. HANSEN, K. P. Kultur und Kulturwissenschaften. Eine Einführung. Tübingen ? Basel: A. Francke, 2007. NOVÝ, I. a S. SCHROLL-MACHL. Spolupráce přes hranice kultur. Praha: Management Press, 2005.

Požadavky

Seminární práce na zadané téma a její prezentace v semináři.

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.