Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sprachliche Vielfalt in neueren Texten (UAG / JRNNL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / JRNNL - Sprachliche Vielfalt in neueren Texten, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Německé dějiny ve střední Evropě - úvod2. ?Deutschland ? aber wo liegt es?? (Schiller) ? otázka vymezení teritoria3. Historie a kultura německých zemí od středověku do raného novověku4.Politika a kultura ve znamení idealismu: Aufklärung, klasika, romantika5. Bratři Grimmové a Napoleon: nový pohled na německý jazyk, literaturu i politické uspořádání6. Realismus a reálná politika: básníci, myslitelé a Bismarck na cestě k německému sjednocení7. Mezi Hradcem Králové a Versailles/Trianon: Rakousko-Uhersko a Německá říše 1866-19188. Berlin ? Wien ? Zürich: kultura po První světové válce9. Kulturní a civilizační katastrofy: fašismus a exil od 1933 do 194510.Rozdělení a jednota : historie a kultura v SRN do 198911. Historie a kultura Rakouska a Švýcarska do 198912. Nové uspořádání střední Evropy od r.1989 do současnosti13.Od moderny k postmoderně a zpět: kulturní dějiny německy mluvících zemí mezi globalizací a regionalismem14. Politické a kulturní tendence v Německu, Rakousku a Švýcarsku v budoucnosti

Získané způsobilosti

Porozumění principu interakce mezi různými jazyky a kultury vzhledem k jejímu významu pro současné trendy v německé kultuře a v německém jazyce.

Literatura

MÜLLER, H., KRIEGER, F. K. , VOLLRATH, H. Dějiny Německa. 2.dopl.vyd. Praha: Lidové noviny, 1999. WIRSCHING, A. Der Preis der Freiheit. Geschichte Europas in unserer Zeit. München C.H.Beck, 2012. SCHMIDT, K. , SCHMIDT, S. Erinnerungsorte. Deutsche Geschichte im DaF-Unterricht. Berlin: Cornelsen, 2007. SCHULZE, H. Kleine deutsche Geschichte. München:dtv, 2005. WIRSCHING, A. (Hg.). Oldenbourg Geschichte Lehrbuch. Neueste Zeit. R.Oldenbourg Verlag, 2006.

Požadavky

Čtení, interpretace a ústní prezentace vybraného tématu

Garant

doc. Dr. Jürgen Eder

Vyučující

doc. Dr. Jürgen Eder