Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistika českého odborného jazyka (UAG / LCOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / LCOJ - Lingvistika českého odborného jazyka, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1. Odborný funkční styl jako základní styl veřejné jazykové komunikace, jeho konstituující faktory a klasifikace3. Jazyková norma. Stylová norma.4. Kompozice odborného textu, členění horizontální a vertikální5. Složky horizontálního členění odborného textu: titulek, abstrakt, kapitola, odstavec, závěr6. Složky vertikálního členění odborného textu: poznámkový aparát, citace v textu, bibliografické citace, odkazy v textu, příklady, ilustrace, průvodní aparát7. Fonetika a morfologie odborného jazyka8. Syntax a lexikum odborného jazyka9. Explicitnost a implicitnost odborného textu10. Grafická úprava odborného textu11. Žánrová diferenciace vědeckého diskurzu12.-13. Koherence odborného textu a její prostředky14. Komunikační funkce odborného textu

Získané způsobilosti

Poznání specifik jazykových a kompozičních složek odborného textu, jeho vnitřních a vnějších vlastností i jednotlivých odborných žánrových typů.

Literatura

BEČKA, J. V. Česká stylistika. Praha: Academia, 1992. ČMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F. a SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha: Leda, 1999. KOLÁŘOVÁ, J. Jazykové prostředky vyjadřování záměrů a postojů mluvčích. Komunikační funkce výpovědi. In: Kapitoly o současné češtině a jejím vyučování. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. ČECHOVÁ, M. O tvorbě odborného textu. In: ŽEMLIČKA, M. (ed.) Termina 94. S. 30-36. Liberec: Technická univerzita v Liberci, Ústav pro jazyk český, 1995. ČECHOVÁ, M., KRČMOVÁ, M. a MINÁŘOVÁ, E. Současná stylistika. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008. JELÍNEK, M. Stylistika. In: Příruční mluvnice češtiny. S. 699-80. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995. KARLÍK, P., NEKULA, M. a PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. ECO, U. Jak napsat diplomovu práci. Olomouc: Votobia, 1997. DANEŠ, F. Jazyk vědy. In: DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu století, s. 68-83. Praha: Academia, 1997. DANEŠ, F. K mluvnosti a psanosti ve vědecké komunikaci. In: ŽEMLIČKA, M. (ed.) Termina 94, s. 203-208. Liberec: Technická univerzita v Liberci, Ústav pro jazyk český, 1995. CLYNE, M. Zu kulturellen Unteschieden in der Produktion und Wahrnehmung englischer und deutscher wissenschaftlicher Texte. Info DAF 18, s. 376-383. 1991.

Požadavky

Seminární práce

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.