Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Propedeutický seminář lingvistický (UAG / PSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / PSL - Propedeutický seminář lingvistický, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné výklady o jazyce, komunikativní funkce jazyka, jazyk, promluva, řeč2. Současná lingvistická literatura3. Zvuková stránka jazyka4. Grafická stránka jazyka5. Lexikální pravopis6. Morfologický pravopis7. Syntaktický pravopis8. Morfologická stavba slova9. Slovní druhy10. Pojmenování11. Význam slova12. Tvoření slov13. Věta a výpověď14. Komunikační událost

Získané způsobilosti

Orientace v systému českého jazyka, znalost metod a zásad vědecké práce v lingvistice.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština, řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. KARLÍK, P., M. NEKULA a J. PLESKALOVÁ (eds. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 2007. HARTMANNOVÁ, D., J. DOLEŽELOVÁ a V. KYBOVÁ. Pravidla českého pravopisu. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001. ČERNÝ, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 1998.

Požadavky

Vypracování referátu na zadané téma a jeho prezentace v semináři, dosažení stanoveného počtu bodů v průběžných písemných testech.

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.