Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sprache und Gesellschaft (UAG / SUG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / SUG - Sprache und Gesellschaft, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Sociální svět2. Místo jako kulturní pojem3. Sociální třídy a gender4. Gender a jazykové variace5. Sociální integrace jazyka6. Jazyková adaptabilita7. Interpretativní sociologické hledisko8. Interakční jazykové varianty9. Dialektologie10. Řečové rituály11. Verbální tabu12. Labelling13. Etnografie řeči14. Prezentace vybraného tématu

Získané způsobilosti

Studenti získají povědomí o jazykové realitě německého lexika, jehož různé podoby umožňují vhled do současné sociokulturní problematiky. Dále získají přehled o jazykové korekci v promluvě a o jazykových strategiích a problémech v kontaktních situacích.

Literatura

LÖFFER, H. Germanistische Soziolinguistik. Berlin. Schmidt, 1994. SCHLIEBEN-LANGE, B. Soziolinguistik. Eine Einführung. Stuttgart, 1991. Základy sociologie. Univerzita Palackého Olomouc, 2008. WEINREICH, U. Sprachen in Kontakt. Ergebnisse und Probleme der Zweisprachigkeitsforschung. München: C. H. Beck Verlag, 1977. NABRINGS. K. Sprachliche Varietäten. Tübingen: Narr, 1981.

Požadavky

Aktivní účast studentů při výuce, zpracovávání zadaných úkolů, samostatné řešení vybraných druhů problémů, příprava na zápočtový test a závěrečnou prezentaci.

Garant

Mgr. Magdalena Malechová, Ph.D.