Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Einführung in die Kulturwissenschaft (UAG / TEKW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / TEKW - Einführung in die Kulturwissenschaft, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách bude představena kulturologie jako interdisciplinární a interkulturní vědní obor. Budou reflektovány různé přístupy a pojetí teorie kultury a dojde k diskuzi ohledně jejich praktických důsledků pro vědu i praxi:1. Význam a aktuálnost ?kulturologie? (vědy o kultuře)2. Základní termíny kulturologie (příroda, civilizace, společnost apod.)3. Kulturologie a praxe4. Teoretici kulturologie: dva příklady: Aleida Assmann a Terry Eagleton5. Interkulturní aspekty kultury6. Kulturní sociologie (moc, konzum, globalizace)7. Regionální kultury a kulturní prostory8. Transfer kultur9. Kulturní sémiotika (jazykové znaky kultury)10. Kultura jako kolektivní paměť11. Genderové a generační aspekty kultury12. Příběh jako příběh kultury13. Kulturologie jako mediální věda14. Evaluace kurzu

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními teoriemi kultury a teoreticky i prakticky poznají různé obory zabývající se tématem evropské kultury.

Literatura

Markus Fauser. Einführung in die Kulturwissenschaft. Darmstadt , 2003. Aleida Assmann. Einführung in die Kulturwissenschaft. Grundbegriffe, Themen, Fragestellungen. Berlin, 2006. Ute Daniel. Kompendium Kulturgeschichte. Theorien, Praxis, Schlüsselwörter. Frankfurt am Main, 2001. (Hgg.) Ansgar Nünning und Vera Nünning. Konzepte der Kulturwissenschaften. Stuttgart und Weimar, 2003. Terry Eagleton. Was ist Kultur? Eine Einführung. München, 2001.

Požadavky

Samostatné studium zadaných tématPožadavky k zápočtu: absolvování kulturologické exkurze

Garant

doc. Dr. Jürgen Eder

Vyučující

doc. Dr. Jürgen Eder