Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (UAG / TIKK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / TIKK - Interkulturní komunikace, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interkulturalita a interkulturní komunikace; Základní pojmy interkulturní komunikace ? kultura, komunikace; Problémy a nedostatky v interkulturní sociální komunikaci; Kulturní dimenze a standardy ? pojetí G. Hofsteda, E. T. Halla a F. Trompenaarse; Kritika konceptu kulturních standardů; Kulturní standardy a mladá generace; Kulturní specifika verbální a neverbální komunikace; Češi a Rakušané; Kulturní aspekty osobní komunikace v zemích EU (Německo, Rakousko, země Beneluxu, Velká Británie, Irsko, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Řecko, Skandinávské země).

Získané způsobilosti

Student se seznámí s teorií interkulturní komunikace, pozná základní komponenty etnosů - národů a hlavní znaky a typy kultury. Orientuje se v typech kontrastních kulturních dimenzí ovlivňujících lidské chování v procesu interkulturního dorozumívání. Osvojí si základy sociokulturní kompetence, zejména ve vztahu k německy mluvícím zemím.

Literatura

Ministerstvo vnitra, Odbor azylové a migrační politiky. Azyl a migrace. Integrace cizinců. http://www.mvcr.cz/azyl/index.html. HOFSTEDE, G.:. Culture´s consequences. International differences in workrelated values. Beverly Hills, 1980. SVĚTLÍK, J.:. Euromarketing. Zlín, 2003. JAKLOVÁ, A.:. Interkulturalita a interkulturní komunikace. České Budějovice, 2008. BOLTEN, J.:. Interkulturelle Kompetent. Erfurt , 2007. NOVÝ, I. a SCHROLL-MACHL, S.:. Interkulturní komunikace v řízení a podnikání. Praha, 2003. ORGOŇOVÁ, O.:. Jazyk a komunikácia v súvislostiach II. Bratislava, 2007. JAKLOVÁ, A.:. K základním pojmům interkulturní komunikace. Bratislava, 2007. JAKLOVÁ, A.:. Národnostní a sociálně-ekonomická sebereflexe českých přistěhovalců v čechoamerických periodikách 19. a 20. století. Praha, 2006. BOLTEN, J.:. Einführung in die Interkulturelle Wirtschaftskommunikation. Göttingen, 2007. SEKEROVÁ, K.: . Etnofaulismy jako lingvistický aspekt interkulturní komunikace. Ostrava, 2005. SLEMBEK, E.:. Grundfragen der interkulturellen Kommunikation. Münster ? Basel, 1998. Lüsebrink, H. J.:. Interkulturelle Kommunikation. Stuttgart - Weimar, 2005. NOVÝ, I. a SCHROLL-MACHL, S.:. Interkulturní komunikace v řízení a podnikání. Praha, 2003. ROSINSKI, P.:. Koučování v multikulturním prostředí. Nové nástroje využití národních, firemních a profesních odlišností. Praha, 2009. LUFTHANS, F.:. Organizational Behavior. McGraw-Hill, 1992. SOUKUP, P.:. Přehled antropologických teorií kultury. Praha, 2000. NOVÝ, I. a SCHROLL-MACHL, S.:. Spolupráce přes hranice kultur. Praha, 2005. WELSCH, W.:. Transkulturalität. Zur veränderten Verfassheit heutigen Kulturen. 1995. EHNERT, R. (Hrsg.):. Wirtschaftskommunikation kontrastiv. Frankfurt am Main ? Berlin ? Bern - New York, 2000.

Požadavky

Samostatné studium a týmová audiovizuální prezentace tématu České a německé kulturní standardy ve vzájemném srovnání (České kulturní standardy z německé perspektivy, Německé kulturní standardy z české perspektivy). Samostatné studium tématu Typologie české kultury z hlediska organizačního a pracovního života; Typy, preference a tendence myšlení a jednání.

Garant

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc.