Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Einführung in das Studium der D. Spr. (UAG / USN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / USN - Einführung in das Studium der D. Spr., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky2. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky3. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky4. Citace použité literatury v odborné práci (poznámky pod čarou, seznam literatury)5. Citace použité literatury v odborné práci (poznámky pod čarou, seznam literatury)6. Fonetika a fonologie7. Morphologie - slovní druhy a jejich pojetí8. Mophologie - morfém a druhy morfémů9. Syntax - definice základních termínů, větné členy10. Syntax - struktura německé věty11. Lexikologie - významové vztahy, cizí slova a výpůjčky12. Sémiotika13. Dějiny jazyka - periodizace, praktické příklady (hláskové změny, změny významů)14. Dialektologie - geografické rozdělení, příklady (http://www.dialektkarte.de)

Získané způsobilosti

Studující získají přehled o primární a sekundární literatuře k jednotlivým lingvistickým disciplínám, naučí se samostatně pracovat s různými typy slovníků a gramatik a aktivně vyhledávat kvalitní zdroje informací. Seznámí se se zásadami vědecké práce (struktura vědecké práce, citace odborné literatury, rešerše) a budou schopni je aplikovat v praxi.

Literatura

Kessel, K., Reimann, S.:. Basiswissen Deutsche Gegenwartssprache, Tübingen 2005. König, W.:. dtv-Atlas Deutsche Sprache. München, 2005. Čermák, F.:. Jazyk a jazykověda, Praha 2001. Šimečková, A.:. O němčině pro Čechy, Praha 1996. Linke, A., Nussbaumer M., Portmann P.R.:. Studienbuch Linguistik, Tübingen 2004. Bok, V.:. Úvod do studia germanistiky. České Budějovice, 1995. Černý, J.:. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. Šimečková, A.:. Úvod do studia jazykovědné germanistiky, Praha 2005.

Požadavky

referát, seminární práce

Garant

Mgr. Magdalena Malechová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Magdalena Malechová, Ph.D.