Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Einführung in das Studium der D. Spr. (UAG / USNJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / USNJ - Einführung in das Studium der D. Spr., Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, základní informace a základní pojmy o disciplíně2. Jazykověda jako vědní disciplína3. Jazyka a jeho charakteristika4. Dějiny jazyka, germánské jazyky5. Historický vývoj ?Hochdeutsch?6. Gramatická stavba germánských jazyků, Fonetika7. Německý psaný jazyk, postavení němčiny v českých zemích8. Morfologie9. Syntax10. Lexikologie, Sémiotika11. Dialektologie12. Rakouská němčina13. Švýcarská němčina14. Jazykovědné disciplíny, Slovníky

Získané způsobilosti

Studující získají přehled o primární a sekundární literatuře k jednotlivým lingvistickým disciplínám, naučí se samostatně pracovat s různými typy slovníků a gramatik a aktivně vyhledávat kvalitní zdroje informací. Seznámí se se zásadami vědecké práce (struktura vědecké práce, citace odborné literatury, rešerše) a budou schopni je aplikovat v praxi.

Literatura

Ernst, P. Sprachwissenschaft: Eine Einführung in die synchrone Sprachwissenschaft des Deutschen. Wien: WUV, 2008. Kessel, K., Reimann, S. Basiswissen Deutsche Gegenwartssprache. 4. vyd. Tübingen: A. Francke Verlag/UTB, 2012. Ammon, U. Die deutsche Sprache in Deutschland, Österreich und der Schweiz: das Problem der nationalen Varietäten. Berlin: De Gruyter, 1995. König, W. dtv-Atlas Deutsche Sprache. München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 2007. Schwittala, J. Gesprochenes Deutsch. Eine Einführung. Berlin: Schmidt, 2012. Bussmann, H. Lexikon der Sprachwissenschaft. 4. vyd. Stuttgart: Alfred Kröner Verlag, 2008. Linke, A., Nussbaumer, M., Portmann, Paul. R. Studienbuch Linguistik. 5. vyd. Tübingen: Niemeyer, 2004. Šimečková, A. Úvod do studia jazykovědné germanistiky. Praha: Karolinum, 2005.

Požadavky

seminární práce

Garant

Mgr. Magdalena Malechová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Magdalena Malechová, Ph.D.