Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa v něm. mluvících zemích (UAG / VSNZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAG / VSNZ - Veřejná správa v něm. mluvících zemích, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika moderní demokratické VS2. Základní typologie modelů VS3. Formy státního uspořádání - federace, konfederace, unitární stát (regionální stát) a vztah k VS4. Moderní vs. postmoderní státnost ve vztahu k organizaci VS5. Historický vývoj VS v Rakousku (Druhá republika)6. Historický vývoj VS v SRN (NDR, NSR)7. Historický vývoj VS ve Švýcarsku8. - 9. Dnešní organizace VS v Rakousku10. - 11. Dnešní organizace VS v SRN12. - 13. Dnešní organizace VS ve Švýcarsku14. Srovnání systémů VS uvedených zemí a závěrečná evaluace

Získané způsobilosti

Obsáhnutí základní terminologie veřejné správy, seznámení se základními komponenty demokratického veřejné správy ve vybraných zemích.

Literatura

GABRIEL, W. O. a F. PLASSER, Hrs. Deutschland, Österreich und die Schweiz im neuen Europa: Bürger und Politik. Baden Baden: Nomos, 2010. KLOKOČKA, V. a E. WAGNEROVÁ. Ústavy států Evropské unie. Praha: Linde, 2004. PITROVÁ, M. Veřejná správa. In: JEŘÁBEK, Martin a kol. Srovnání politických systémů Německa a Rakouska. Institucionální a systémové ukotvení. Plzeň: FF ZČU, 2010. GSCHIEGL S. a K. UCAKAR. Das politische System, Österreichs und die EU. Wien: facultas.wuv Universitätsverlag, 2012.

Požadavky

Prezentace referátu.Seminární práce.Aktivní participace v seminářích.Četba povinné literatury.Závěrečný test.

Garant

PhDr. Miroslava Kubatová Pitrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Kubatová Pitrová, Ph.D.