Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální téma v jakubovském dramatu (UAN / K006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAN / K006 - Sociální téma v jakubovském dramatu, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod a technikáliePřednáška: Alžbětinské a jakubovské drama - přesahy a posuny2. Problémy a otázky městské komedie na zlomu mezi alžbětinským a jakubovským obdobím I - Dekker: Ševcovské posvícení3. Problémy a otázky městské komedie na zlomu mezi alžbětinským a jakubovským obdobím II - Middleton: Cudná panna v Cheapside4. Jakubovská satira - Chapman, Jonson, Marston: Na východ!5. Logika raného kapitalismu v díle B. Jonsona I: Lišák Volpone6. Logika raného kapitalismu v díle B. Jonsona II: Alchymista7. Puritanismus jako předmět satiry - Jonson: Bartolomějský jarmark8. Třídní otázky - Massinger: Nový způsob jak platit staré dluhy9. Morálka a láska I - Webster: Bílá ďáblice10. Morálka a láska II - Heywood: Žena zabitá laskavostí11. Prostituce - Dekker, Middleton: Poctivá děvka12. Sexuální aberace a incest I - Ford: Škoda je děvka13. Sexuální aberace a incest II - Beaumont, Fletcher: Králem být a nebýt14. Závěr a hodnocení

Získané způsobilosti

Četba, interpretace, diskuse.

Literatura

Primární texty v edici "Arden Early Modern Drama" (nakl. Methuen Drama). Blackmore Evans, G. Elizabethan-Jacobean drama: the theatre in its time. New Amsterdam, 1998. Drábek, P. Fletcherian Dramatic Achievement: A Study in the Mature Plays of John Fletcher (1579-1625). Brno, 2010. Aebischer, P. Jacobean Drama (Readers Guides to Essential Criticism). New York, 2010. Ellis Fermor, M. The Jacobean drama: an interpretation. London, 1964.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast, studium předepsané literatury a referát. Zápočet bude udělen na základě analytického eseje (2000 slov).

Garant

Mgr. Tomáš Jajtner, Ph.D.