Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie I (UAN / MFL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAN / MFL1 - Morfologie I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod (informace o předmětu a požadavcích): seznámení se studijní literaturou; úvod do studia morfologie.2. Úvod do studia morfologie (Fasold, R. aj. Connor- Linton (Eds.) (2006): kapitola 2, str. 55-95): nauka o stavbě slov a tvarosloví; definice slova, morfémy, tvoření slov - derivační a flektivní morfologie.3. Morfologie a morfologická analýza - úvod.4. Slova a lexémy: empirický test slova; typy slov; flexe a derivace; strukturální lingvistika - dva typy přístupů k morfologii; slovní zásoba.5. Morfologie a fonologie: alomorfy; prosodická morfologie; primární a sekundární afixy; jazyková adaptace; Test 1 - úvod do studia morfologie (testuje základní porozumění probírané tématiky, vychází z textu Fasold, R. aj. Connor- Linton (Eds.) (2006): kapitola 2, str. 55-95).6. Derivace a slovní zásoba: Saussure a jazykový znak; motivace a skládání slov; odvozování slov a jejich struktura.7. Derivace a sémantika: problematika polysemie; sémantika odvozených lexémů.8. Shrnutí: Test 2 (testuje znalost terminologie)9. Flexe: definice flexe a derivace;seznam flektivních morfologický typů; synkretismus a morfologická typologie jazyků.10. Morfologie a syntax: morfologická a syntaktická flexe; strukturní omezení morfologické flexe; flexe a univerzální gramatika; změna gramatické funkce.11. Morfologická produktivita a slovní zásoba: definice morfologické produktivity; příklad záporných prefixů v angličtině; míra, měření a testování morfologické produktivity jazyka; vztah mezi morfologickou produktivitou jazyka a slovní zásobou.12. Shrnutí a závěrečné opakování.13. Závěrečný test.14. Závěrečné hodnocení.

Získané způsobilosti

Získání základního přehledu v oboru morfologie, osvojení si principů morfologického popisu a analýzy a naučit se samostatné práci s odbornou literaturou.

Literatura

Dušková, L. a kol. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia, 2006. Dušková, L., A. Klégr, M. Malá, P. Šaldová. Morfologie současné angličtiny: sbírka cvičení, příkladů a textů k morfologickému rozboru. Univerzita Karlova v Praze: Karolinum., 2010. Aronoff, M. and K. Fudeman. What Is Morphology?. Second edition. Wiley-Blackwell, 2011. Quirk, R., S. Greenbaum, G. Leech, and J. Svartvik. A Comprehensive Grammar of the English Language. Harlow: Pearson Longman, 1985. Bauer, L. A Glossary of Morphology. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2004. Fasold, R. and J. Connor-Linton (Eds.). An Introduction to Language and Linguistics. Cambridge: CUP., 2006. Lieber, R. Introducing Morphology. Second edition. Cambridge: CUP., 2010. Katamba, F. and J. Stonham. Morphology. Second edition. Houndmills and New York: Palgrave Macmillan., 2006. Greenbaum, S. and R.A.Quirk. Student s Grammar of the English Language. Essex: Longman., 1990. Huddleston, R. D. and G. K. Pullum. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. Haspelmath, M. Understanding Morphology. London: Hodder Education., 2002.

Požadavky

Hodnocení probíhá kontinuálně. Podmínkou k udělení zápočtu je dosažení minimálního skóre ze zadaných postupových testů a vypracování průběžných písemných úkolů. Od studentů se očekává aktivní účast v hodinách, samostudium, schopnost konstruktivní diskuse a procvičování probíraného učiva ve studijních skupinách.

Garant

Mgr. Petr Kos, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Kos, Ph.D.