Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka I (UAN / USJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAN / USJ1 - Úvod do studia jazyka I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia; Lingvistika jako vědní obor; Hlavní lingvistické disciplíny; Interdisciplinární jazykovědný výzkum.2. Definice jazyka; Obecné vlastnosti jazyka; Historická Lingvistika; Původ a genetická klasifikace jazyků.3. Jazykový vývoj - příčiny, typy a mechanismy jazykové změny.4. Význam - sémantika vs. pragmatika; základní sémantické koncepty a kompozicionalita; predikace (podmět + přísudek) a propozice; větná logika; extenze vs. intenze; modalita, slovesný čas a vid - parametry intenze; sémantika v praxi.5. Význam - lexikální vs. pragmatický; význam a kontext; spojitost textu a deiktické prostředky, anafora, a presupozice; konverzační implikatura a mluvní akty; psychologické a referenční pojetí významu.6. Úvod do diskursu - definice diskursu, structural vs. functional approaches to discourse, discourse data, mluvený vs. psaný jazyk.7. Mluvený jazyk - sekvenční a distribuční analýza mluveného diskursu; průběh a struktura konverzace; práce s přepisy řeči; rektifikace; párová sekvence; narativ.8. Parametry konverzace; Jazykové funkce; Roviny mluveného diskursu.9. Psaný jazyk; Vývoj písma (ideografického, slabičného, a hláskového), ortografie a pravopisné reformy, rozvoj gramotnosti a její důsledky.10. Jazyk a kultura.11. Rozbor písemných úkolů, skupinová diskuse.12. Závěrečné opakování; Zkouška 'nanečisto'.13. Závěrečný test.14. Rozbor a hodnocení závěrečného testu.

Získané způsobilosti

Během kurzu studenti získají povědomí o základních lingvistických konceptech, mají příležitost studovat a diskutovat lingvistickou teorii v cílovém jazyce svého oboru, a učí se nést zodpovědnost za své studijní výsledky.

Literatura

Fasold, R. and Connor-Linton J. (Eds.). An Introduction to Language and Linguistics. Cambridge: CUP, 2006. Hunston, S. and Oakey, D. Introducing Applied Linguistics. Concepts and Skills. London: Routledge, 2009. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Přehled a slovníky. Praha: Pražská imaginace, 1997. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 2008.

Požadavky

Kurz se snaží studentům poskytnout maximální podporu při přechodu ze středoškolského na náročnější, hlouběji zaměřený, vysokoškolský typ studia. Kurz proto klade nároky na samostatnou soustavnou práci v průběhu celého semestru. Podmínkou k udělení zápočtu je splnění závěrečného testu, vypracování zadaných písemných úkolů a vedení osobního studijního deníku. Od studentů se očekává aktivní účast v hodinách. Získání zápočtu za předmět Úvod do studia jazyka I. (zimní semestr) je prerekvizitou pro zápis předmětu Úvod do studia jazyka II. (letní semestr).

Garant

Mgr. Helena Lohrová, Ph.D.