Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka II (UAN / USJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAN / USJ2 - Úvod do studia jazyka II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia; Dialektologie - povaha dialektového rozrůznění; dialekt, slang, žargon a akcent; studium dialektu.2. Úrovně dialektového rozrůznění - lexikální, fonologická, morfosyntaktická a pragmatická.3. Typy dialektového rozrůznění - dialekty v čase, prostoru a napříč sociálním spektrem; Budoucnost dialektů.4. Vývoj jazyka u dítěte - fáze; mezikulturní rozdíly a komparativní výzkum; bilingvismus.5. Vývoj jazyka u dítěte - teorie a hypotézy.6. Cizí jazyk a jeho osvojování - předmět zkoumání/ otázky k řešení, teorie a hypotézy.7. Individuální rozdíly při osvojování si cizího jazyka; Proces učení.8. Výuka cizího jazyka - metody; teorie vs. praxe; význam vs. forma (task-based language teaching)9. Jazyk a společnost - jazyk jako součást národní identity; posilování, standardizace a unifikace jazyka; diglosie.10. Jazyková politika a plánování.11. Počítačová lingvistika - úvod.12. Počítačová lingvistika - korpusová lingvistika; strojový překlad; zpracování přirozené řeči; další otázky k řešení.13. Závěrečné opakování; Rozbor písemných úkolů; Zkouška 'nanečisto'.14. Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Během kurzu studenti získají povědomí o základních lingvistických konceptech, učí se rozvíjet své analytické myšlení a kritickou reflexi, mají příležitost diskutovat své postřehy a názory jak formou skupinových diskusí tak písemně.

Literatura

Fasold, R. and Connor-Linton J. (Eds.). An Introduction to Language and Linguistics. Cambridge: CUP, 2006. Hunston, S. and Oakey, D. Introducing Applied Linguistics. Concepts and Skills. London: Routledge, 2009. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Přehled a slovníky. Praha: Pražská imaginace, 1997. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 2008.

Požadavky

Splnění závěrečného testu, vypracování průběžných písemných úkolů, ústní zkouška. Od studentů se očekává aktivní účast v hodinách.

Garant

Mgr. Helena Lohrová, Ph.D.