Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeobotanika pro archeology (UAR / ABA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / ABA - Archeobotanika pro archeology, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, teorie archeobotaniky.2. Přehled sedimentů a možnosti dochování mikro- a makrozbytků.3. Archeobotanické tafonomie (transformace).4. Analytické metody.5. Archeobotanika dřeva.6. Užitkové rostliny, plevely a jejich makrozbytky.7. Archeobotanika paleolitu.8. Archeobotanika mezolitu.9. Archeobotanika neolitu.10. Archeobotanika středomoří a doby bronzové.11. Archeobotanika doby železné a římské.12. Archeobotanika raného středověku.13. Archeobotanika vrcholného středověku.14. Archeobotanika časného novověku.

Získané způsobilosti

Tafonomické procesy a transformace botanického materiálu v živé kultuře a v archeologických uloženinách (odpad, dekompozice, selekce, uchování). Pozornost je zaměřena na význam komplexní archeobotanické analýzy. Další část kursu je věnována výkladu o prehistorii tradičních plodin a užitkových rostlin Starého světa. Zvláštní pozornost je věnována archeobotanice středověku a raného novověku (koncentrované uloženiny městských středisek). Závěr kurzu je zaměřen na archeobotanické soubory novověku, na importy z Nového světa. Cvičení je zaměřeno na praktické analytické dovednosti, jako jsou metody odběru archeobotanických vzorků a jejich laboratorní vyhodnocování.

Literatura

Jacomet, S - Kreuz, S. Archäobotanik. Aufgaben, Methoden und Ergebnisse vegetations-und agrargeschichtlicher Forschung. Stuttgart, 1999. Hajnalová, E. Archeobotanika pestovaných rastlín. Nitra, 1999. Zohary, D. - Hofp, M. Domestication of Plants in the Old World. Oxford, 2000. Evans, J. - O´Connor, T. Environmental Archaeology. Principles and Method. Sutton, 1999. Pearsall, D. M. Paleoethnobotany: A Handbook of Procedures, Second Edition. San Diego, 2000. Piperno, D. R. Phytoliths: A Comprehensive Guide for Archaeologists and Paleoecologists. 2006.

Požadavky

Zvládnutí základních analytických metod a metod vzorkování, zvládnutí teoretických základů archeobotaniky. Prezentace a seminární práce na zadané téma.

Garant

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Beneš, Ph.D.