Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie med. a postmed. Evropy I (UAR / AE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / AE1 - Archeologie med. a postmed. Evropy I, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Typologické třídění středověké a novověké užitkové keramiky - metodika deskripce.2. Třídění podle stavu zachování.3. Základní tvary a jejich části, popis a terminologie.4. Typologie okrajů, úchytů a den včetně značek.5. Typologie výzdoby.6. Technologické vlastnosti a jejich třídění.7. Databáze pro třídění a hodnocení užitkové keramiky.8. Chronologický vývoj novověké užitkové keramiky.9. Specifické výrobky - svatební keramika, loštické poháry.10. Kamenina.11. Majolika a habánská keramika.12. Středověké a novověké cihelny - vzhled a provoz.13. Archeologické doklady nemovitých objektů - hutí.14. Typologie stavební keramiky.

Získané způsobilosti

Student získá komplexní informace o dobových řemeslech, zpracovávajících hlínu, o jejich provozovatelích, technologiích i postavení řemesel ve společenské struktuře. Seznámí se s hmotnými nálezy, jejich původní funkcí i metodikou třídění a vyhodnocování v oboru středověké a postmedievální archeologie.Poznatky uplatní v oblasti archeologické památkové péče, muzeologie, vědy i pedagogiky.

Literatura

Krajíc, R. Archeologie postmedieválního období. Současný stav a perspektivy výzkumu v jižních Čechách. Archeologické výzkumy v jižních Čechách ? supplementum 4. České Budějovice, 2007. Petráň, J. Dějiny hmotné kultury II/1. Praha, 1995. Petráň, J. Dějiny hmotné kultury I/1, I/2. Praha, 1985. Drahotová, O. Historie sklářské výroby v českých zemích. Praha, 2005. Kybalová, J. Kamenina v Čechách a na Moravě. Praha, 1993. Studies in Post-medieval Archaeology 1. Praha, 2008. Studies in Post-medieval Archaeology 2. Hmotná kultura od konce 15.století a její odraz v archeologických, písemných a ikonografických pramenech. Praha, 2007. Studies in Post-Medieval Archaeology 3. Praha, 2009. Krajíc, R. Voda a odpady jako privátní i komunální problém městských aglomerací. Praha, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách i artefaktech.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.