Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie med. a postmed. Evropy II (UAR / AE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / AE2 - Archeologie med. a postmed. Evropy II, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie sklářství od počátku dějin po novověké období2. Ikonografické a národopisné prameny3. Archeologické výzkumy skláren na území ČR s důrazem na stav bádání v oblasti Novohradských hor a Šumavy4. Gotické sklo - morfologie, terminologie, typologie5. Renesanční sklo - morfologie, terminologie, typologie6. Novověký pohřební ritus - typologie pohřebišť (hřbitovy, krypty, popraviště, pohřby významných jedinců)7. Atypické způsoby pohřbívání - antropologické a archeologické poznatky (vampyrismus, popravy)8. Pohřební výbava - oděv, obuv, identifikační štítky, rakve9. Milodary - růžence, prsteny, svátostky (typologie a metody určování)10. Archeologický výzkum zaniklých a recentních vesnic11. Doklady krátkodobého osídlení v novověku - jeskyně, poustky, vojenské tábory12. Archeologické výzkumy vojenských ležení na území ČR (třicetiletá válka, sedmiletá válka ad.)13. Hospodaření s vodou v sídelních aglomeracích (studny, cisterny, kašny, vodárenské věže, potrubí, vodní rezervoáry)14. Privátní a obecní hygiena jako problém sídelních aglomerací (dopadiště, jímky, secessy, městské skládky)

Získané způsobilosti

Student získá komplexní informace o stávajícím stavu archeologicko-historického poznání témat, vztahujících se ke studiu postmedieválního období, zvl. k dějinám osídlení a novověké materiálové kultuře.

Literatura

Krajíc, R. Archeologie postmedieválního období. Současný stav a perspektivy výzkumu v jižních Čechách. České Budějovice, 2007. Drahotová, O. (ed.). Historie sklářské výroby v českých zemích. Praha, 2005. Kybalová, J. Kamenina v Čechách a na Moravě. Praha, 1993. eds. Smetánka, Z. - Žegklitz, J. Studies in Postmedieval Archaeology 1. Praha, 2008. Studies in Post-Medieval Archaeology 2. Praha, 2007. Studies in Post-Medieval Archaeology 3. Praha, 2009. Krajíc, R. Voda a odpady jako privátní i komunální problém městských aglomerací. Praha, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných lokalitách i artefaktech.

Garant

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc.