Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba bronzová a starší doba železná (UAR / DBDŽ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / DBDŽ - Doba bronzová a starší doba železná, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - doba bronzová a starší doba železná ve střední Evropě: obecné trendy a paradigmata, chronologie, periodizace, současný stav poznání.2. Maďarsko a Sedmihradsko.3. Slovensko - starší a střední doba bronzová.4. Slovensko - doba popelnicových polí a doba halštatská.5. Dolní Rakousko - starší a střední doba bronzová.6. Dolní Rakousko - doba popelnicových polí a doba halštatská.7. Slovinsko a severní Chorvatsko, severní Itálie.8. Švýcarsko a alpský okruh.9. Jižní Německo a Horní Rakousko - starší a střední doba bronzová.10. Jižní Německo a Horní Rakousko - doba popelnicových polí.11. Jižní Německo a Horní Rakousko - doba halštatská.12. Severní Německo a Dánsko.13. Polsko.14. Shrnutí: postavení Čech ve středoevropském vývoji doby bronzové a starší doby železné.

Získané způsobilosti

Student získá prohloubený přehled o době bronzové a starší době železné ve střední Evropě, se zřetelem na vzájemné vztahy a paralely k Čechám.

Literatura

Sommer, S. Archäologie in Bayern. Fenster zur Vergangenheit. Regensburg, 2006. Neugebauer, J. W. Bronzezeit in Ostösterreich. Wien-St. Pölten, 1994. Primas, M. Bronzezeit zwischen Elbe und Po. Strukturwandel in Zentraleuropa 2200 - 800 v. Chr. Bonn, 2008. Probst, E. Deutschland in der Bronzezeit. München, 1996. Kovács, T. Die Bronzezeit in Ungarn. Budapešť, 1977. Bartelheim, M. - Stäuble, H. (Hrsg.). Die wirtschaftlichen Grundlagen der Bronzezeit Europas. Rahden/Westf., 2009. Harding, A. European societies in the Bronze Age. Cambridge, 2000. Bouzek, J. Greece, Anatolia and Europe: Cultural interrelations during the Early Iron Age. Jonsered, 1997. Furmánek, V. - Veliačik, L. - Vladár, J. Slovensko v dobe bronzovej. Bratislava, 1991. Bouzek, J. The Aegean, Anatolia and Central Europe in the 2nd Millenium B.C. Praha, 1985.

Požadavky

Znalosti probíraného tématu a doporučené odborné literatury; přihlíženo bude i k aktivní účasti na diskusích v průběhu výuky.

Garant

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.