Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropa v raném středověku (UAR / ERS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / ERS - Evropa v raném středověku, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Raně středověká Evropa - prostor a čas. Evropa, její politický a etnický obraz v závěru doby stěhování národů.2. Evropa, její politický a etnický obraz v závěru doby stěhování národů. Západořímská říše (+476) a její dědictví, Východořímská říše a raná Byzantská říše v 6. stol., kolonizace Britských ostrovů, Negermánská etnika, počátky Franské říše.3. Germánské říše 5. - 7. století. Počátky Francké říše4. Problematika slovanské etnogeneze. Doba slovanská expanze.5. Avaři, Slované a Byzanc v 6. - 7. století.6. Sámův kmenový svaz.7. Avarský kaganát v 7. - 8. století. Hmotná kultura Avarů.8. Slované a jejich diferenciace. Hmotná kultura českých a moravských Slovanů v 7. - 8. století.9. Vývoj kontinentální západní Evropy v 7. - 8. století. Jih Evropy - Itálie a Španělsko, Byzanc, Normané, Arabové a Maurové.10. Anglosaská Anglie, Skotsko a Irsko v 7. - 8. století, nájezdy Vikingů v 9. století a kolonizace.11. Sever Evropy v 9. - 11. století.12. Bulhaři. Historický vývoj a hmotná kultura.13. Slované východní. Kyjevská Rus.

Literatura

Pohl, W. Die Awaren. Ein Steppenvolk in Mitteleuropa 567-822 n. Chr. München, 1988. Hermann, J. Die Slawen in Deutschland. Berlin, 1985. Dienes, I. Die Ungarn um die Zeit der Landnahme. Budapest, 1972. Klanica, Z. Počátky slovanského osídlení našich zemí. Praha, 1986. Eisner, J. Rukověť slovanské archeologie. Praha, 1966. Niederle, L. Rukověť slovanských starožitností. Praha, 1953. Lutovský, M. - Profantová, N. Sámova říše. Praha, 1995. Košnar, L. Severní Evropa v raném středověku a vikinská expanze. In: Studia meiaevalia Pragensia III. Praha, 1992. Chropovský, B. Slované. Praha, 1989. Beranová, M. Slované. Praha, 2000. Váňa, Z. Svět dávných Slovanů. Praha, 1983. Arbman, H. Vikingové. Praha, 1969.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.