Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická topografie a vlastivěda (UAR / HTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / HTV - Historická topografie a vlastivěda, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia historické topografie a historické vlastivědy.2. Dějiny bádání, základní literatura.3. Tzv. pomocné vědy historické a jejich úloha v historické topografii.4. Úloha archeologie v historické topografii.5. Rekonstrukce přírodního prostředí a jeho význam pro historickou topografii.6. Využití současných a archivních map a obrazových podkladů.7. Studium půdorysů měst a vesnic, retrogresivní metoda.8. Plužina a její typy.9. Patrocinia a jejich časové horizonty.10. Studium vývoje administrativních hranic a historických cest a jejich význam.11. Toponomastika a hydronomie a jejich využití.12. Architektura a umělecké památky jako prameny k dějinám osídlení.13. Komplexní přístupy a mezioborová spolupráce a jejich význam pro historickou topografii a historickou vlastivědu.

Literatura

Roubík, R. Příručka vlastivědné práce. Praha, 1947. Klápště, J. - Žemlička, J. Studium osídlení a jeho další perspektivy, ČSČH 27. 1979. Měřínský, Z. Studium osídlení na Moravě a ve Slezsku, AH 7. 1972. Šmilauer, V. Úvod do toponomastiky. Praha, 1996. Černý, R. Výsledky výzkumu zaniklých středověkých osad a jejich plužin. Historicko-geografická studie v regionu Drahanské vrchoviny. Brno, 1992.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.