Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do archeologie (UAR / MAG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UAR / MAG - Úvod do archeologie, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní literatura k oboru: hlavní syntézy a základní studie v ČR i v Evropě.2. Archeologická periodika v ČR a v Evropě.3. Základní terminologie: pravěk, prehistorie, protohistorie, středověk, archeologie apod.4. Dělení archeologie: podle chronologického zaměření, užívaných metod, typu zkoumaných památek apod.5. Pomezní archeologické discipliny a příbuzné vědní obory6. Pojem archeologická kultura a jejich členění7. Archeologické prameny a jejich členění. Terénní památníky.8. Archeologické mobilní prameny. Užívané suroviny v pravěku a středověku.9. Základy archeologické metodologie. Terénní průzkum a výzkum, muzeologické zpracování.10. Metody relativní a absolutní chronologie v archeologii.11. Periodizace pravěku a středověku.12. Přehled dějin archeologie v Evropě i v českých zemích13. Přehled dějin archeologie v jižních Čechách14. Současná organizace archeologie v ČR

Získané způsobilosti

Student získá základní informace o archeologii, jejím třídění, metodách a dějinách oboru.

Literatura

Gojda, M. (ed.):. Ancient Landscape, Settlement Dynamics and Non-Destructive Archaeology. Praha, 2004. Stránský, Z.:. Archeologie a muzeologie. Brno, 2005. Gojda, M.:. Archeologie krajiny. Praha, 2000. Sklenář, K.:. Biografický slovník českých, moravských a slezských archeologů. Praha, 2005. Buchvaldek, M. a kol.:. Dějiny pravěké Evropy. Praha, 1985. Bouzek, J. a kol.:. Nástin evropského pravěku. Praha, 1982. Kuna, M. a kol.:. Nedestruktivní archeologie. Teorie, metody a cíle. Praha, 2004. Pleiner, R. - Rybová, A.:. Pravěké dějiny Čech. Praha, 1978. Podborský, V. a kol.:. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993.

Požadavky

Aktivní účast na diskusích v průběhu výuky; průběžné doplňování znalostí o odborné literatuře a probíraných tématech.

Garant

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.